Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ / ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΙΤΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ / ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ / ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «TUI» / ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;



ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ - 1

Στο 28704 φύλλο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την Πέμπτη 24.07.2014, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο της δημοσιογράφου κας Ιωάννας Φωτιάδη υπό τον τίτλο «Ελληνογερμανική ατζέντα ανάπτυξης» και την διευκρίνιση ότι «ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας κ. Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ βλέπει προοπτικές στον ιατρικό τουρισμό και στην γεωργία».


Στο άρθρο αυτό, μαθαίνουμε ότι την Τρίτη (22.07.2014) έφτασε εκ νέου στη χώρα μας ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ (Hans - Joachim Fuchtel) εντεταλμένος της κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελλάδα, ο οποίος στη συνομιλία του με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη πολλών προγραμμάτων, που γεννήθηκαν «στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» όπως οι επαγγελματικές σχολές διττής εκπαίδευσης,
η προώθηση ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, η έναρξη παραθεριστικών προγραμμάτων για ΑμεΑ και ηλικιωμένους κ.ά.

Ο κ. Φούχτελ δήλωσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι «οι σχολές διττής εκπαίδευσης σε Αθήνα και Ηράκλειο είχαν εξαιρετική απήχηση και τώρα διερευνάται το ενδεχόμενο για ίδρυση μιας ακόμη στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο σπουδών τα λογιστικά». Έπειτα, άλλωστε, από έναν χρόνο λειτουργίας τριών τμημάτων στον τομέα του τουρισμού, το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει επτά τμήματα.


                                ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΘΕΑΣΗ

ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, κος Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ (Hans - Joachim Fuchtel),
 με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη,






ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ - 2

Από την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου [(Ελλ/γερμ.Ε.Β.Ε.) Deutsch - Griechische Industrie und Handelskammer], το οποίο, σύμφωνα με ιδία αυτού στοιχεία, αποτελεί μέρος του δικτύου των 85 τοπικών γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ΙΗΚ) καθώς και των 125 διμερών Επιμελητηρίων (ΑΗΚ) σε 85 χώρες, δηλώνεται ότι «το τμήμα εκπαίδευσης του Επιμελητηρίου είναι νεοσύστατο, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα το τμήμα κατάφερε να εφαρμόσει το διττό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο».

Επίσης από το Ελλ/γερμ.Ε.Β.Ε. δηλώνεται ότι «το τμήμα εκπαίδευσης του Επιμελητηρίου είναι νεοσύστατο, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα το τμήμα κατάφερε να εφαρμόσει το διττό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο», ότι «παράλληλα, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης».


Ο Φούχτελ έδειξε στην Κεφαλογιάννη χάρτη που δείχνει τα Σκόπια ως "Μακεδονία"  κλικ εδώ


Το Ελλ/γερμ.Ε.Β.Ε. διατείνεται ότι «έχει άμεση πρόσβαση σε εταιρείες που έχουν γνώση της αγοράς και της τεχνικής εκπαίδευσης και λειτουργεί ως πλατφόρμα και πρώτο σημείο επαφής για όλες τις εταιρείες αλλά και τους εκπαιδευόμενους που ενδιαφέρονται για την διττή επαγγελματική εκπαίδευση» και ότι «στο πλαίσιο του έργου VETnet (German Chambers worlwide network for cooperative, work-based Vocational Education & Training), που χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, συνεχίζει να δραστηριοποιείται και να αναπτύσσεται στον τομέα της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Σε τρέχοντα, μάλιστα, χρόνο το Ελλ/γερμ.Ε.Β.Ε., μιλά στην ιστοσελίδα του για 120 νέες θέσεις εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, ως εξής «Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την DEKRA Akademie, τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) καθώς και άλλους φορείς από Ελλάδα και Γερμανία, έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας 3 τμημάτων διττής εκπαίδευσης με γερμανικά πρότυπα σε Αθήνα και Κρήτη σε τουριστικά επαγγέλματα, επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε άλλα 4 τμήματα ΣΕΚ δημιουργώντας ένα σύνολο 7 τμημάτων διττής εκπαίδευσης με γερμανικά πρότυπα. Αναζητούμε 120 νέους/νέες που θα επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν στον τομέα του τουρισμού στα τμήματα Τεχνιτών Τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Ξενοδοχοϋπάλληλοι) και Τεχνιτών Μαγειρικής τέχνης (Μάγειρες) στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Άλιμο και στο Ηράκλειο Κρήτης. To διττό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης συνδυάζει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε μια επιχείρηση και τη θεωρητική εκπαίδευση σε επαγγελματικό σχολείο. Οι νέοι που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το  δρόμο της διττής επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται σε μια επιχείρηση ως μαθητευόμενοι, ενώ παράλληλα λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση στην επαγγελματική σχολή. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι τριετής. Η θεωρητική εκπαίδευση διαρκεί 5 μήνες ανά έτος και πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στην επιχείρηση, που πραγματοποιείται κατά την θερινή περίοδο (τουριστική σεζόν), ο εκπαιδευόμενος αμείβεται από την επιχείρηση το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επενδύει στην διττή επαγγελματική εκπαίδευση, με σκοπό την περαιτέρω σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αποτελέσει η διττή εκπαίδευση μία πρόσθετη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη αλλά και ένα αποτελεσματικό εφόδιο για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.».




ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ - 3


Τέλος, από την ιστοσελίδα tourismtoday.gr, στο άρθρο του «πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τουρισμό» μαθαίνουμε ότι: «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος , και από τη γερμανική πλευρά με την Ακαδημία DEKRA, την εταιρία TUI, και το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ, υλοποιούν πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.», και ειδικώτερα ότι «Πρόκειται για ένα μοντέλο εκπαίδευσης με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση του εκπαιδευομένου στην επιχείρηση (on-the-job training). Γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ενεργά στο Mendi με την προσφορά θέσεων πρακτικής εξάσκησης, σκοπεύοντας στην κατάρτιση άρτιου εκπαιδευομένου ανθρώπινου δυναμικού. Για την υλοποίηση του Προγράμματος το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάζεται από την ελληνική πλευρά με τον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και από τη γερμανική πλευρά με την Ακαδημία DEKRA, την εταιρία TUI, ενώ την επιστημονική επίβλεψη έχει το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου