Με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και εν μέσω επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον τουρισμό.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, υποστήριξε στην ομιλία του, πως παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και την άνοδο του αριθμού των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί αισθητά - και αυτό, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο, όπως είπε, ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού με τα «all inclusive» ξενοδοχεία.
«Ενώ παρουσιάστηκε αύξηση κατά 12% στις αφίξεις, οι εισπράξεις που κατεγράφησαν από την ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος, παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,8%»
ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.«Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, προκύπτουν από τους πίνακες που δημοσιεύονται επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τις φίλες σας, κύριε Κριτσωτάκη» απάντησε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παραθέτοντας με τη σειρά της, στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία, «για το πρώτο τετράμηνο του 2014 υπάρχει αύξηση στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση της τάξεως του 21%, ενώ οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί κατά 27%».
Τα στοιχεία αυτά αμφισβήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επικαλέστηκε επαφές του με τουριστικούς επιχειρηματίες στη Ρόδο. Σύμφωνα με τους τελευταίους όπως είπε ο κ. Κουίκ, «η Ρόδος είχε μέχρι πρόσφατα οκτακόσιες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ φέτος έχει γύρω στις διακόσιες πενήντα».
Αποκρούοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί εύνοιας των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού η κ. Κεφαλογιάννη έκανε στη συνέχεια λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις για τον ελληνικό τουρισμό».
«Ακόμα και σήμερα που ο τουρισμός κάνει ένα αποφασιστικό ποιοτικό άλμα, γίνεται επανάληψη μιας γνωστής, παλιάς, στείρας κινδυνολογίας. Αόριστες τοποθετήσεις, βασισμένες σε ιδεοληψίες για το τουριστικό μοντέλο της χώρας, θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο συμπλέγματα του παρελθόντος, ιδεολογικές εμμονές που ήθελαν τον τουρισμό οικονομικό πάρεργο», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, η υπουργός έδωσε έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για όλα τα καταλύματα και την άρση «ακόμα περισσότερων διοικητικών βαρών». Ως σημαντική παρέμβαση, παρουσίασε η υπουργός και την «οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων».
«Νομιμοποιείτε αυθαιρεσίες - ειδικά στα χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς να γίνεται καμιά διόρθωση, μόνο με την παρουσία χαρτιών» αντέτεινε ο κ. Κριτσωτάκης. «Είναι πρόβλημα ασφάλειας αλλά και αντισυνταγματικότητας: Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, προέβαλε αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα για τα χιονοδρομικά κέντρα, τις μαρίνες, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τα επισκέψιμα οινοποιεία» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό προς τον τουρισμό, ασκώντας πολιτική που υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα, την δημόσια ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
«Ο τουρισμός μας ευνοήθηκε από την πολιτική αστάθεια στις χώρες της περιοχής μας. Συμβάλλετε εσείς στην προσέλκυση τουριστών, όταν ζητάτε εκλογές κάθε τρεις και λίγο, καταθέτετε προτάσεις μομφής και υπονομεύετε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;«, διερωτήθηκε ο κ. Καραγκούνης για να προσθέσει: «Και στην Καμπούλ έχει αρχαία, αλλά κανείς δεν πηγαίνει για τουρισμό. Πήγε ποτέ τουρίστας στο Σικάγο του Αλ Καπόνε; Βουλευτές σας επισκέφτηκαν τρομοκράτη στη φυλακή, αλλά όχι και τον αστυνομικό που θυσιάστηκε για τη σύλληψη του Μαζιώτη».
Η ΔΗΜΑ, αν και δήλωσε πως συμφωνεί με αρκετές από τις διατάξεις, καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής διαμαρτυρόμενη για τον «συγκεντρωτικό χαρακτήρα» που έχει, ευνοώντας τον εκάστοτε υπουργό Τουρισμού.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Π. Ζησιμόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να λύνει και να δένει στην κυριολεξία».
Το νομοσχέδιο «αφορά την παραπέρα πολεοδομική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, την καταπάτηση και εκμετάλλευση αιγιαλού, παραλίας, δασών και φυσικών πόρων. Φυσικά καταφύγια παραδίδονται στην επιχειρηματική δράση και παρέχονται διευκολύνσεις σε άλλους κλάδους μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» παρατήρησε ο Χρ. Κατσώτης εκ μέρους του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - .naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου