Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

"Καμπανάκι" από την Ομοσπονδία Τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής για υποβάθμιση - ΑΣΥΔΟΣΙΑ-ΑΝΑΡΧΙΑ-ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑΫΛΑΝΔΗ!

- Για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη διάλυση του κλάδου καταγγέλλει σε ανακοίνωση
- Αποφασισμένοι μέχρι να καταθέσουν τις άδειες λειτουργίας τους δηλώνει στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Χαδαλής

Μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τον κλάδο και στοχεύουν στη διάλυσή του καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής, με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία ακόμη τονίζει ότι εδώ και ένα χρόνο οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια και άρθρα πολυνομοσχεδίων πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο, οδηγώντας τον στον αφανισμό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, μιλώντας στο halkidikifocus, τόνισε ότι αν δε ληφθεί κάποια μέριμνα οι επαγγελματίες είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν τις άδειες λειτουργίας τους τον Νοέμβριο στη Phloxenia, στη Θεσσαλονίκη.
Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση, καταγγέλλονται παράγοντες του τουρισμού και η κυβέρνηση για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη «διάλυση διάλυση του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων της χώρας». Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Η κορυφαία παρέµβαση όλων έγινε στις αρχές Απρίλη µε την από 1/01/2015 κατάργηση των τιµοκαταλόγων και των δηλώσεων τιµών πόρτας. Αυτό µε απλά λόγια σηµαίνει ασυδοσία, αναρχία, παραοικονοµία, ανεξέλεγκτη τιµολόγηση, 
αλλά και χάσιµο της επικοινωνίας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων του τουρισµού µε τα όργανα που τους εκπροσωπούν και την πολιτεία» και συνεχίζοντας υπογραμμίζεται «Τα πιράνχας του τουρισµού όµως δεν σταµάτησαν εδώ, πρόσφατα στις 02/07/2014 κατετέθη πολυνοµοσχέδιο για τον τουρισµό χωρίς την απαιτούµενη διαβούλευση, περιφρονώντας και διαλύοντας τους φορείς που εκπροσωπούν τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις του τουρισµού. Μας αφαιρούν αρµοδιότητες που νοµοθετικά µας είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα και µας αναγκάζουν να ελεγχόµαστε και να πιστοποιούµαστε από το Ξενοδοχειακό επιµελητήριο στο οποίο δεν ανήκουµε ούτε θεσµικά ούτε νοµικά».
Παράλληλα επισημαίνεται η προσπάθεια να περικλυστεί το τουριστικό προϊόν στις μεγάλες τουριστικές μονάδες: «Αυτούς που επιβουλεύονται το τουριστικό προϊόν της χώρας, αυτούς που νοµίζουν ότι τουρισµός είναι µόνο οι ELIT τουρίστες, αυτούς που είναι εραστές του τουρισµού µε τα βραχιολάκια (ALL INCLUSIVE), και θέλουν να εξαφανίσουν τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, θα τους σταµατήσουµε, δεν θα τους αφήσουµε να κάνουν τον τουρισµό της Ελλάδας όµοιο µε αυτό της Τυνησίας και της Ταϋλάνδης που κυριαρχούν τα µεγάλα Resorts και κατευθύνουν την τουριστική οικονοµία σε επιλεγµένα συµφέροντα και µετά το χάος».
Τέλος, με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καλεί τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει «άµεσα αυτούς που επιβουλεύονται το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θέλουν να το οικειοποιηθούν, εξαφανίζοντας 44.000 µικροµεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και βυθίζοντας σε τέλµα τις τοπικές κοινωνίες και οικονοµίες».
Ο Δ. Χαδαλής
Την αγανάκτησή του εξέφρασε στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, επισημαίνοντάς μας ότι το πρώτο χτύπημα στον κλάδο ήρθε πριν 10 μήνες, με πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2013 και έδινε το δικαίωμα σε όσους έχουν εξοχική κατοικία ή μια βίλα να μπορούν να τη νοικιάσουν. Στη συνέχεια ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ήρθε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όπως μας εξήγησε, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και καταβάλλουν χαμηλό ΦΑΠ, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων καταβάλλουν ασύγκριτα υψηλότερα, δίνοντάς μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ξενοδοχειακή μονάδα 1.000 τ.μ. πλήρωσε 500 ευρώ για ΦΑΠ, ενώ παρακείμενο συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων ίδιων τετραγωνικών, υποχρεώθηκε να καταβάλλει 7.000 ευρώ. Ακόμη ο κ. Χαδαλής επεσήμανε ότι τη Μ. Τρίτη ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της ανάρτησης των τιμοκαταλόγων πίσω από την πόρτα των δωματίων, κάτι που συνεπάγεται ασυδοσία και κανέναν έλεγχο, ενώ τόνισε ότι με την κατάργηση του ΕΟΤ, οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων θα πρέπει να ενταχθούν στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, κάτι που δεν επιθυμούν, ούτε ανήκουν νομικά.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν 44.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια, περίπου 650.000 με 700.000 κλίνες, με 250.000-300.000 εργαζόμενους, που οδηγούμαστε στον αφανισμό», τόνισε ο κ. Χαδαλής. «Είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε τις άδειες λειτουργίας, αν δεν αλλάξει κάτι», δήλωσε στο halkidikifocsus, σημειώνοντας ότι ήδη έχει καταθέσει πρόταση στην Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων και Επιπλωμένων Δωματίων Ελλάδας (ΣΕΕΔΕ) για να καταθέσουν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου τις άδειες λειτουργίας τους, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αν μέχρι τότε δεν αλλάξει κάτι.
 Κίκα Δημαρόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου