Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΧΛΙΔΑΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ALL INCLUSIVE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Η Ποτίδαια της πολυτέλειας αλλά και της εγκατάλειψης

Εδώ και λίγες ημέρες η Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής έχει την τιμητική της. Τα χλιδάτα εγκαίνια του ξενοδοχείου «Pomegranate» έστρεψαν τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο χωριό, στο οποίο κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ακόμα και τον χαρακτηρισμό «Ριβιέρα». Η εικόνα όμως κάθε άλλο παρά λαμπερή είναι, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι ντόπιοι επαγγελματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, 200 μέτρα μακριά, σε συνθήκες κάθε άλλο παρά αντάξιες των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που γίνονται στην αυλή τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ποτίδαια πρέπει να πατήσει γκάζι για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και να επωφεληθεί. Οσο για τα οφέλη της... «σκόνης» των Ρώσων τουριστών, που κατακλύζουν πλέον τα τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία της Ποτίδαιας, οι απόψεις της τοπικής αγοράς διίστανται.

«Βλέπουμε τη χλιδή στα 200 μέτρα και εμείς παλεύουμε μόνοι μας για τα σκουπίδια και τον φωτισμό» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Κυριάκος Μηλιάκος, ιδιοκτήτης του beach bar Καράβι και του εστιατορίου Γερμανός. «Αν έρθετε, θα τρομάξετε. Σκουπίδια παντού, σπασμένες λάμπες και επαγγελματίες που υποφέρουν» τονίζει. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, οι Ρώσοι έρχονται με το σύστημα all inclusive και κανείς δεν τους βλέπει στο χωριό.

Τις μεγάλες ελλείψεις της Ποτίδαιας παραδέχεται και ο ιδιοκτήτης του φημισμένου εστιατορίου Μαρίνα Κωνσταντίνος Κανακάρης. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έργα στους όμορους δήμους τρέχουν με ταχύτητα φωτός κι εμείς έχουμε μείνει πίσω» τονίζει αναφερόμενος στα προβλήματα υποδομών του χωριού. «Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα πεζόδρομος ανάμεσα στα ξενοδοχεία; Οι τουρίστες βγαίνουν στον δρόμο και κινδυνεύουν» εξηγεί. Ο ίδιος πάντως έχει εντελώς διαφορετική γνώμη για τα οφέλη της ρωσικής τουριστικής κίνησης. «Εμείς με αυτούς τους ανθρώπους δουλεύουμε. Αν δεν ήταν αυτοί, θα είχαμε πεθάνει μέσα στην κρίση» αναφέρει, εξηγώντας ότι, παρά το all inclusive, οι ξένοι κάνουν βόλτα στο χωριό και τονώνουν την τοπική οικονομία.

Για επαγγελματίες που διαμαρτύρονται για όλα κάνει λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας -όπου ανήκει η Ποτίδαια- Δαμιανός Ιορδανίδης, επικαλούμενος την έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, τις προσπάθειες του δήμου που προσκρούουν πολλές φορές στα απλήρωτα δημοτικά τέλη, αλλά και το χάος με τα αυθαίρετα. «Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας, ενώ προσπαθούμε να αλλάξουμε και τα παλιά φωτιστικά στην παραλία. Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις μέσα στην οικονομική κρίση. Η Ποτίδαια όμως είναι ένα αξιοπρεπές θέρετρο» τονίζει, σημειώνοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη μόνο καλό μπορεί να κάνει στην περιοχή.


Μαρία Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου