Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ:Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο χέρι «φιλέτα» και στην Κέρκυρα -Καταπατούνται σειρά νόμων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων


Η δημόσια έκταση 92 στρεμμάτων στη θέση Μπούκας Λευκίμμης, στην Κέρκυρα, περιλαμβάνεται στα 300 ακίνητα - φιλέτα δημόσιας γης που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν.


Οπως γράφει ο Ριζοσπάστης,με αφορμή αυτό το γεγονός, το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Λευκίμμης να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Μπούκας και των Αλυκών και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής.
Να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Να παραμείνει η περιοχή της Μπούκας αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους Λευκιμμιώτες και τους επισκέπτες.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι με το απαράδεκτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Μπούκας, θα ζημιωθούν τα ζωτικά συμφέροντα του λευκιμμιώτικου και κερκυραϊκού λαού και της νεολαίας γιατί:
Χαρίζεται ουσιαστικά δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρεία για να κερδοφορήσει σε βάρος των συμφερόντων του λαού.
Αποκλείεται η πρόσβαση στην περιοχή, στην παραλία, στο ποτάμι, για το λαό και τη νεολαία, καθώς και τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες για τη δραστηριότητά τους και τους επισκέπτες.
Αποκλείεται η Λευκίμμη από την πρόσβασή της στη θάλασσα.
epirus-tv-news 6/04/2014



18 Ιουλίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να καταστρέψει τον Ισσό Κέρκυρας


issos-paralia-limni


Στην νοτιοδυτική πλευρά της Κέρκυρας βρίσκεται ένα μοναδικό στη Μεσόγειο και σπάνιας φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας, προστατευόμενο από το δίκτυο Natura 2000”,  οικοσύστημα του Ισσού. Σε παραθαλάσσια έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων με κεδροδάσος και αμμοθίνες σπάνιες στη Μεσόγειο, εκτείνεται το οικοσύστημα του Ισσού, που έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα (έχουν παρατηρηθεί 126 είδη πτηνών). Σημειώνουμε δε ότι υπάρχουν και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η εν λόγω έκταση είναι δίπλα στον υγροβιότοπο της λιμνοθάλασσας των Κορισσίων.
Αλλά όπως φαίνεται, μπροστά στον «αποδεδειγμένο επιχειρηματικό σκοπό», όπως προβλέπει το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία, δεν μετράνε ούτε το “Natura 200” , ούτε η κέδροι, οι αμμοθίνες η τα 126 είδη πτηνών.
Έτσι πάρθηκε απόφαση να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ.
Υπήρχαν και παλιότερα σχέδια για την εκμετάλλευση της περιοχής, χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν. Τώρα που η περιοχή πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία «εκπλήρωσης του επιχειρηματικού σκοπού», για την ύπαρξη του οποίου αποφαίνεται ο Γραμματέας  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, κατέθεσε προσφυγή στην Δασική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενάντια στην απόφαση χαρακτηρισμού ως δασικής έκτασης του κεδροδάσους της λιμνοθάλασσας του Ισσού.
13 κοινωνικό-πολιτικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την εκμετάλλευση του οικοσυστήματος Ισσού.
Το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, που μέσα σε ένα εξάμηνο άλλαξε τρεις Προέδρους, με ζημιά 1,5 δις ευρώ, καταπατά κάθε δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας για το αυτονόητο, την προστασία της Naturaκαι των υγροβιότοπων, η οποία με νομοθετήματα των κυβερνώντων που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων, που δημοκρατικά υπηρετεί την λαϊκή βούληση. Ντροπή σας κύριοι της εξουσίας για το χάλι που φτάσατε την χώρα.
                Θα μου πείτε ότι πρέπει να επιτευχθεί και ο στόχος της ανάπτυξης που δειλά-δειλά υιοθετήθηκε από την Ευρωπλανητάρχη Μέρκελ.
                Η ανάπτυξη όμως πρέπει να διέπεται από κάποιους κανόνες που σεις ψηφίσατε στην Βουλή κύριοι εξουσιαστές μας. Το ΠΑΚΟΕ πάντοτε στις επάλξεις του αγώνα, διαμαρτύρεται έντονα για όλα αυτά.    

Κερκυραϊκά «φιλέτα» στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ


Καταπατούνται σειρά νόμων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων


Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάνε την Κέρκυρα. Βγάζουν στο σφυρί τέσσερις μεγάλες πανέμορφες παραλίες-οικοσυστήματα που προστατεύονται από την περιβαλλοντική συνθήκη NATURA 2000, ένα ακίνητο 80 στρεμμάτων με παλιό αρχοντικό, το λιμάνι και το αεροδρόμιο του νησιού, ακόμη και το Αγγλικό Νεκροταφείο που δημιουργήθηκε το 1814, όταν το νησί βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, καθώς και 30 ακόμη ακίνητα μεγάλης αξίας.
Χερσόνησος Ερημίτης, στα ΒΑ του νησιούΧερσόνησος Ερημίτης, στα ΒΑ του νησιούΠερί τα 1.780 στρέμματα της χερσονήσου Ισσός στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων στη ΝΔ Κέρκυρα, 500 στρέμματα στη χερσόνησο Ερημίτης, στα ΒΑ του νησιού, με 725 μ. ακτογραμμή, οι Αλυκές Λευκίμμης, η Αντινιώτη, είναι οι 4 μεγάλες παραλίες-υδροβιότοποι. Το αρχοντικό Καστέλο Μιμπέλι, του 1890, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε υπογράψει ως υπουργός Πολιτισμού το χαρακτηρισμό του ως μνημείου, κτήρια που έχουν ανακαινιστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ, είναι τα μεγάλα ακίνητα που μαζί με το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης και άλλα 30 ακίνητα δίνονται βορά, από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ξενοδοχεία, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ πρόκειται να χτιστούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, που χρονολογούνται 300.000-700.000 χρόνια πριν και δίνουν στοιχεία για τις πρώτες κατοικήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Μια ανάπτυξη περισσότερο καταστροφική και με σκοπό μόνο το κέρδος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, παρά μια οικονομική ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ομορφιά του τόπου που προστατεύτηκε και κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές, για να την ξεπουλήσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ σε διάφορους «επενδυτές» με το πρόσχημα της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Υπό αυτό το πρόσχημα ξεπουλιούνται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης, δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών, μέχρι και φυλάκιο του Ναυτικού ακριβώς απέναντι από την Αλβανία, με σκοπό τον έλεγχο της υδάτινης συνοριογραμμής, μετακινείται, ώστε να απελευθερωθούν οι προς πώληση δημόσιες εκτάσεις. Και στον αγώνα αυτό, στον οποίο έχουν επιδοθεί συγκυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, καταπατούνται σειρά νόμων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων.
Χερσόνησος Ισσός στη λιμνοθάλασσα ΚορισσίωνΧερσόνησος Ισσός στη λιμνοθάλασσα ΚορισσίωνΣυλλογικότητες κατοίκων που αντιδρούν στο ξεπούλημα του δημοσίου φυσικού πλούτου έχουν απαντήσει με προσφυγές, η συζήτηση των οποίων εκκρεμεί, ενώ συγκροτούν ενιαίο μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην Κέρκυρα. Με εξώδικό τους, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το ΤΑΙΠΕΔ ότι παραβιάζοντας το Σύνταγμα ξεπουλάει δημόσιες εκτάσεις. Πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία παραβίασης σειράς νόμων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Κερκυραίοι που αντιδρούν στο ξεπούλημα του νησιού τους ανέπτυξαν συλλογικότητες και με ένδικα μέσα προσπαθούν να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Στις 16-18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη φορέων, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου οργανώνεται μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας, με γνωστούς καλλιτέχνες, για να πουν «όχι» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην καταστροφή της Κέρκυρας.
Σε διακήρυξή τους καταγγέλλουν την πολιτική πρακτική της ελληνικής συγκυβέρνησης και της τρόικας που προωθούν από κοινού το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη μεταβίβασή της έναντι «πινακίου φακής» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Υπογραμμίζουν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η απαξίωση μνημείων, η ληστεία βασικών υποδομών της κερκυραϊκής οικονομίας, στηρίζονται σε ένα νέο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για το πλιάτσικο των αποκρατικοποιήσεων. «Η οργάνωση και η αντίσταση του κερκυραϊκού λαού μπορεί να ακυρώσουν τα σχέδια συγκυβέρνησης-τρόικας-επιχειρηματικών ομίλων για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», αναφέρουν.
Αλυκές ΛευκίμμηςΑλυκές ΛευκίμμηςΤο αρχοντικό Καστέλο ΜιμπέλΤο αρχοντικό Καστέλο Μιμπέλ

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου