Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμ/των Δωδεκανήσου στην Πάτμο το 2013 - Ο Νικητιάδης επανήλθε στις αρχικές του θέσεις αφού "τον έστειλαν" από το υπ. Τουρισμού



1ο συνέδριο για την Τουριστική και Οικονομική Ανάπτυξη των νησιών στην Πάτμο

Μέσα από ένα διήμερο όμορφο, φιλόξενο οδοιπορικό στο Ιερό νησί της Πάτμου, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου πήρε απόφαση να εκφράσει την αγωνία των κατοίκων του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου στο καταγάλανο Αιγαίο, παρουσιάζοντας τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων των νησιών που την απαρτίζουν και τις ανάγκες τους, χτυπώντας το καμπανάκι στην πολιτεία για τη βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών καταλυμάτων που στηρίζουν την τοπική οικονομία και όχι μόνο.


Το 1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας ξεκίνησε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 με το καλωσόρισμα των συνέδρων  από τον Προέδρο κ. Τοκούζη Παναγιώτη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Πάτμου κα. Γιακουμίνα Πεύτε, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε η Α/Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου κα Ελευθερία Φταλάκη.

Η Α/Περιφερειάρχης κα Φταλάκη παρουσίασε με λεπτομέρειες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά που απαρτίζουν τα Δωδεκάνησα με πρωταρχικό αυτό της συγκοινωνίας, που είναι και αρχή όλων των υπολοίπων, κατέγραψε την καθημερινότητα των κατοίκων σε συνδυασμό με την ενασχόλησή τους στον τουρισμό, την οικονομική συνεισφορά τους στην οικονομία της χώρας, πλην όμως δεν αντιπαρέβαλλε τις προτεινόμενες δυνατές λύσεις από την κεντρική εξουσία.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο τ. Υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης τονίζοντας την συμβολή του τουρισμού τόσο σε θέσεις εργασίας, (1/5 των εργαζομένων προέρχονται από τον χώρο του τουρισμού), όσο και στην αύξηση των εσόδων του κράτους (19-20 % ).

Επίσης ο τ. Υφυπουργός έθεσε 5 ερωτήματα αναφορικά με τα καταλύματα στους συνέδρους:


Πρέπει ή όχι τα καταλύματα να είναι ισότιμα με τα ξενοδοχεία;
Πρέπει ή όχι να διέπονται από τις ίδιες διατάξεις του νόμου; (αναπτυξιακός νόμος)
Πρέπει ή όχι η κατηγοριοποίηση να είναι ίδια με τα ξενοδοχεία;
Γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα διαρκούς ανάπτυξης σε μια χώρα που έχει τη μοναδικότητα της νησιωτικότητας; (πολλά μικρά νησιά)
Δεν θα πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι κάποιοι εν δυνάμει πελάτες δεν προτιμούν τα απρόσωπα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά τα μικρά ποιοτικά καταλύματα; (προοπτικές ποιοτικής αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων καταλυμάτων)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. κ.Κ. Μπρεντάνος ο οποίος μίλησε για την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μέσα από τις  μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ενώ ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα και ο μοναδικός, ουσιαστικά, επαγγελματικός προσανατολισμός για τους νέους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μπρεντάνος μίλησε για το all inclusive, που τείνει να εξελιχθεί σε «πληγή» για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, καλώντας την Πολιτεία, τους ΟΤΑ και τους επαγγελματίες του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, ενωμένοι, να δράσουν ενάντια στην καθιέρωση του all inclusive ως τουριστικού μοντέλου. Ο ίδιος τόνισε πως η αξιοποίηση των σύγχρονων «εργαλείων» προώθησης και προβολής, με πρώτο το διαδίκτυο, αποτελεί μονόδρομο για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που καλούνται να δραστηριοποιηθούν. Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε τη δυνατότητα λειτουργικής συνένωσης των μικρών επιχειρήσεων που δίνεται με το νόμο 4179/2013.

Κάνοντας έναν απολογισμό της τουριστικής περιόδου 2013, ο πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., τόνισε ότι ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων σε ότι αφορά τις αφίξεις και αισιοδοξεί αυτό να συνεχιστεί και το 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρεντάνο, η βελτίωση της εικόνας της χώρας και η διατήρηση των ανταγωνιστικών τιμών στις ξένες αγορές, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για την ανάκαμψη του τουρισμού. Για να διατηρήσουμε, όμως, όπως είπε, τα κεκτημένα μας και να διεκδικήσουμε μια καλή θέση στην τουριστική αγορά, που θα μεταφραστεί σε ανάλογα έσοδα, πρέπει όλοι μαζί, Πολιτεία και επιχειρηματίες, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου μας, όπως η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μας μνημείων, η αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. κ. Στέλιος Πολυκράτης ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή, από τη σύσταση του πρώτου συλλόγου των ενοικιαζομένων δωματίων στη χώρα μέχρι να πάρει τη σημερινή της μορφή η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. τονίζοντας τα οφέλη, αλλά και όλα όσα πέτυχε μέχρι σήμερα μέσα από συνεχείς αγώνες και αντιπαλότητα.

Μέχρι το τέλος της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, η κα. Άντα Καραγιάννη, Α/Πρόεδρος και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μίλησε για το στρατηγικό σχεδιασμό marketing στο μικρό κατάλυμα και την αυθεντική της εμπειρία.

Ο κ. Λαππατάς εκπρόσωπος του Δήμου Αστυπάλαιας και μέλος της Τουριστικής επιτροπής και Συγκοινωνιών μίλησε για το «Φαινόμενο της Αστυπάλαιας» που την κάνει ξεχωριστή στο χώρο του Αιγαίου.

Την παράσταση έκλεψε ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός ο  οποίος άγγιξε τη ψυχή των συνέδρων όταν ξεδίπλωσε με απλά ελληνικά το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τόσο στο νησί της Χάλκης όσο και στα μικρά ελληνικά νησιά.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισαν με τις ομιλίες τους ο τ. Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κασσάρας, ο κ. Ιωάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου- Τμήμα Περιβάλλοντος αναπτύσσοντας το ρόλο των μικρών καταλυμάτων στη τουριστική ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα των νησιωτικών προορισμών και η κ.Χριστίνα Τσουρδιού Μηχανολόγος-Μηχανικός  ΑΠΘ αναπτύσσοντας το ρόλο που παίζει η κλιματική αλλαγή στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Η αυλαία της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου έκλεισε με ένα πλούσιο δείπνο αποδεικνύοντας περίτρανα την αληθινή ελληνική φιλοξενία από την Ομοσπονδία Δωδεκανήσου, με ελληνικούς μεζέδες και χορούς από τα Δωδεκάνησα.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Μανώλη Πατεράκη, οικονομολόγου- τ. Ειδ. Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του Υπ. Ανάπτυξης με θέμα: «Τουριστικά Καταλύματα: Σκέψεις για ένα βιώσιμο μέλλον».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μ.Μαρκόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θετική συσχέτιση μικρών καταλυμάτων –eWOM(electronic world of mouth)».

Τον κατάλογο των ομιλητών του Συνεδρίου έκλεισε η κα. Έφη Τερζή, Contracts Manager TUI-online system HOTELBEDS, με θέμα: «Η σημασία του διαδικτύου στις μέρες μας και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του τουρισμού».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου έκλεισε τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας στο νησί της Πάτμου, ψηφίζοντας τη Χάλκη ως το νησί που θα πραγματοποιηθεί το 2ο Συνέδριο, με σκοπό την κίνηση των μελών του κλάδου, σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, γνωρίζοντας έτσι από κοντά την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Ελλάδας.




Με τη λήξη του Συνεδρίου ο Πρόεδρος τίμησε τους συμμετέχοντες χαρίζοντας τους  αναμνηστικά της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Πάτμου κα. Γιακουμίνα Πεύτε, με αναμνηστικά του Συλλόγου της Πάτμου, ενώ ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στις ομορφιές του νησιού, στη Χώρα, στο ναό του Οσίου Χριστοδούλου, αλλά και στον τόπο της συγγραφής της «Αποκάλυψης του Ιωάννου» με μια απαράμιλλη, αυθεντική ελληνική νησιώτικη φιλοξενία.



Από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κέρκυρας κ. Κ. Μπρεντάνος, ο Επίτιμος Πρόεδρος Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. κ. Πολυκράτης Στέλιος από το νησί της Άνδρου με μέλη από τον τοπικό Σύλλογο, η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και Υπεύθυνη Δημοσίων της Ομοσπονδίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και. Αντωνάτου Σίσσυ, από το νησί της Κεφαλλονιάς, το Μέλος του Δ.Σ. της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας κ. Ευθυμίου Δημήτρης, από την Πρέβεζα, και  το Μέλος του  Δ.Σ. της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυκλάδων κ. Α. Καρατάσος από το νησί της Σύρου με μέλη των τοπικών Συλλόγων.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν από τα πιο συγκροτημένα από πλευράς οργάνωσης, με ουσιαστικά θέματα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του από του ομιλητές. Με μοναδικό τρόπο ξεδιπλώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι – ήρωες- επιχειρηματίες των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, με δυνατές λύσεις έστω και ανάγκης, με στόχο τη βιωσιμότητα των μικρών αυτών επιχειρήσεων, έχοντας σε απόσταση αναπνοής το γίγαντα στο χώρο του τουρισμού στο Αιγαίο που ακούει στο όνομα Τουρκία.

Συγχαρητήρια στους οργανωτές του 1ου Συνεδρίου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, που απέδειξαν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία, οργάνωση και θέληση πάντα με στόχο την ποιότητα της παρουσίας του κλάδου, τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους πάντες.

Ρεπορτάζ Αντωνάτου Σίσσυ
Υπεύθυνη Δημοσίων της Ομοσπονδίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης
φωτογραφίες: rodosreport

Η ομιλία του κ. Νικητιάδη από το drasisnews.gr έχει ως εξής:


“Ο τουρισμός χρειάζεται νέα στρατηγική”


« Όταν ζεις σε μια χώρα που ουδέποτε σχεδίασε με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα την ανάπτυξή της , όταν σε αυτή τη χώρα της οποίας το εργατικό δυναμικό κατά ένα πέμπτο απασχολείται στον τουρισμό, δεν έχει μέχρι σήμερα υιοθετήσει ένα χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό , όταν ταυτοχρόνως την ώρα που ο τουρισμός συμβάλει εμμέσως κατά 19% στο ΑΕΠ της , η ίδια αυτή χώρα ποτέ δεν σχεδίασε μια στοιχειώδη στρατηγική που να σχετίζεται με αυτή την μεγάλη αναπτυξιακή ενότητα, ενδεχομένως φαντάζει ως πολυτέλεια να επιθυμείς να διατυπώσεις μια συγκροτημένη επιστημονική και επαγγελματική άποψη για τα χιλιάδες ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια.

Συγχωρέστε με , που αναφέρομαι σε «χιλιάδες», έτσι γενικώς και αορίστως , αλλά δυστυχώς καμία υπηρεσία της φοβερής μας χώρας δεν στάθηκε  ικανή να μου απαντήσει στο ερώτημα « πόσα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια ενοικιαζόμενα έχουμε;» . Λες και δεν υπήρξε μέριμνα. Στην ίδια αυτή χώρα όμως,  το 2006 διατέθηκαν 9.270.000 ευρώ (ΚΠΣ και ταμεία διάφορα) προκειμένου να γίνει «Αποτύπωση των χαρακτηριστικών καθώς και των λειτουργικών και λοιπών ποιοτικών στοιχείων των κυρίων και συμπληρωματικών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας», στο πλαίσιο του Μέτρου 1.2 «Εθνικό Σύστημα Ποιότητας» του Ε.Π.«Ανταγωνιστικότητα».

Πουθενά δεν μπορεί κάποιος να βρει και να μελετήσει τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης που ξεκίνησε το 2006 και δεν γνωρίζουμε πότε, που και πως ολοκληρώθηκε. Αποτελέσματα που αν τα είχαμε σήμερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση και ένα εξαιρετικό δεδομένο που θα βοηθούσε αν αποφασίζαμε να σχεδιάσουμε μια στοιχειώδη πολιτική για τον συγκεκριμένο κλάδο των καταλυμάτων.

Και προσέξτε εδώ την μεγάλη ειρωνεία, « κύρια και συμπληρωματικά τουριστικά καταλύματα ». Όσα δηλαδή καταλύματα θεμελίωσαν και στήριξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της χώρας στις δεκαετίες που δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, δεν είναι κύρια καταλύματα αλλά προφανώς «παρακατιανά».

Θα πρέπει κυρίες και κύριοι εδώ, ενώπιος ενωπίω να δηλώσω εξ αρχής ότι τα πράγματα, σήμερα πια. δεν είναι καθόλου εύκολα. Και δεν είναι εύκολα όχι απλώς επειδή η χώρα μας περνάει τη γνωστή οικονομική κρίση,   αλλά  διότι παραλλήλως ο μεγάλος αδελφός των δωματίων των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων, τα ξενοδοχεία της χώρας, περνάνε μια πολύ βαθιά διαρθρωτική οικονομική κρίση. Φίλες και φίλοι, πρέπει να γνωρίζετε ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων της χώρας μας η οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου μα καθόλου υγιής . Δεν είναι στις προθέσεις μου με την παρούσα ομιλία να αναζητήσω τα αίτια. Αίτια τόσο υποκειμενικά, δηλαδή αναγόμενα στους ίδιους τους ξενοδόχους, αλλά κυρίως αντικειμενικά που σχετίζονται τόσο με την επί χρόνια στρεβλή ανάπτυξη, όσο και με το αδύναμο τα τελευταία χρόνια τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

Αντικείμενο της παρούσας λοιπόν δεν είναι το πρόβλημα των ξενοδοχείων, αλλά η επιβίωση και αναβάθμιση των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων.

Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε αποσπασματική προσέγγιση στο θέμα μπορεί μεν να βελτιώσει σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα , αλλά δεν θα παύει να είναι εμβαλωματική . Το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να το εντάξουμε στο συνολικότερο πρόβλημα της Ελληνικής Ξενοδοχίας έτσι ώστε η λύση να είναι συνολική.

Θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος , θέτοντας ενώπιον σας ορισμένες σκέψεις :

Πρώτον. Πρέπει ή δεν πρέπει όλα τα καταλύματα να είναι ισότιμα και όχι κάποια να χαρακτηρίζονται κύρια και κάποια συμπληρωματικά;. Η απάντηση είναι προφανής. Είναι όλα τουριστικά καταλύματα  και έτσι πρέπει να τα δούμε.

Δεύτερον. Πρέπει ή δεν πρέπει κάθε κατάλυμα να διέπεται από τις ίδιες είτε ευμενείς ή ακόμη και δυσμενείς διατάξεις του νόμου; . Πώς μπορεί τα ξενοδοχεία να εντάσσονται πάντοτε στους αναπτυξιακούς νόμους για την δημιουργία τους, ενώ τα επιπλωμένα διαμερίσματα τυγχάνουν την ενίσχυση του κράτους για βελτίωση ή εκσυγχρονισμό;

Τρίτον. Πρέπει ή δεν πρέπει η κατηγοριοποίηση να είναι ίδια για όλους ; Τι πάει να πει, άλλος αστέρια, άλλος κλειδιά, άλλος κατηγορίες ; Η αξιολόγηση σε κλειδιά δεν είναι μήπως από μόνη της απαξιωτική αφού θα ακούσεις πολλούς να λένε  με κομπασμό έμεινα σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, αλλά ουδέποτε ακούσαμε κάποιον να λέει ότι έμεινα σε ένα πεντάκλειδο ξενοδοχείο ;

Tέταρτον.  Η μεγάλη νησιωτικότητα και τα πολλά μικρά νησιά δεν απαιτούν μια στρατηγική δημιουργίας μικρών, υψηλών προδιαγραφών καταλυμάτων ; Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να ενισχύσει ένα μικρό συγκρότημα με πέντε ή έξι ή επτά δωμάτια ή διαμερίσματα που θα είχαν χώρο καθημερινής παραδοσιακής εστίασης , που θα είχαν σάουνα , που θα είχαν χαμάμ, και οτιδήποτε άλλο καθιστά μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών ;

Πέμπτον Δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε συγκροτήματα μικρά, επιπλωμένων διαμερισμάτων και δωματίων να ανεβάσουν την ποιότητα τους να διαφοροποιηθούν για να προσελκύσουν τον τουρίστα που ή έχει μεγάλες απαιτήσεις, ή δεν γουστάρει βρε αδελφέ να στηθεί στην ουρά στον μπουφέ των γνωστών all inclusive  για να φάει ;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι παραπάνω σκέψεις και προβληματισμοί ίσως δεν έχουν αποτελέσει μέρος του διεκδικητικού πεδίου της Συνομοσπονδία σας. Εγώ όμως λέω, ότι  εκείνο που αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα  και χρίζει άμεσων διαρθρωτικών παρεμβάσεων είναι ο ίδιος ο Ελληνικός τουρισμός. Και στην κατεύθυνση αυτή, τα μικρά καταλύματα μπορούν και οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Δεν θα αναφερθώ στα παραδείγματα της Γαλλίας ή Αυστρίας ή Γερμανίας με τα χιλιάδες μικρά οικογενειακά καταλύματα. Δεν μπορεί όμως αυτοί , αφού οι επιχειρήσεις τους όχι μόνο επιβιώνουν αλλά είναι και κερδοφόρες να μην έχουν καταλάβει κάτι που εμείς, ή δεν μπορούμε, ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε.

Δεν πρέπει για παράδειγμα να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελληνική κουζίνα μπορεί να αποτελέσει εκπληκτικό διαβατήριο για προσέλκυση απαιτητικών τουριστών; Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη γη μας που παράγει μοναδικά προϊόντα όπως το Ελληνικό λάδι και η ελιά ή το μέλι που δεν μπορούνε να ανταγωνιστούν οι άλλες τουριστικές ανταγωνιστικές χώρες ;  Δεν πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι το Ελληνικό τραπέζι για φαγητό δεν είναι απλώς μια διαδικασία πρώτου , δεύτερου και τρίτου πιάτου, αλλά μια καθημερινή ιεροτελεστία που μπορεί να διαρκέσει ώρες με φαγητό ελληνικό, κρασί ή ούζο ή τσικουδιά και με ατέλειωτες συζητήσεις για όλα τα προβλήματα του κόσμου ; Τραπέζι που πολλές φορές καταλήγει σε τραγούδι και μουσική.

Φίλοι και φίλες τα πλεονεκτήματά μας είναι πολλά , σημασία έχει το πώς ξεφεύγουμε από την μιζέρια μας. Σημασία έχει πως επιτέλους θα μάθουμε να σχεδιάζουμε σωστά τις στρατηγικές μας και να τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα.

Στη χώρα μας συμφώνως με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ , επισήμως και νομίμως το 2012 είχαμε 9.670 ξενοδοχειακές μονάδες που διέθεταν 400.433 δωμάτια με 771.271 κλίνες. Από το παραπάνω σύνολο 352 μονάδες με 113.679 κρεβάτια ήταν πέντε αστέρων και 1252 μονάδες με 193.629 κρεβάτια ήταν τεσσάρων αστέρων. Αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας θα δει ότι τα πεντάστερα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 324,10%, την ώρα που τα διάστερα αυξήθηκαν κατά 5,15% τα δε ξενοδοχεία με ένα αστέρι μειώθηκαν κατά 10% περίπου. Τι δείχνει αυτό ;  Προφανώς η τάση της αγοράς και η ζήτηση, κατευθύνεται στα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών. Γι’ αυτό , και ισχυρίστηκα παραπάνω ότι ο στόχος εδώ  πρέπει να είναι πως όλοι εσείς θα καταφέρετε να εξελιχτείτε ώστε στα χρόνια που έρχονται να καλύψετε ξανά το κενό του Ελληνικού τουρισμού. Να γίνετε αυτό που διεθνώς είναι γνωστό ως Boutique Ηotels. Θέλω να ξεκαθαρίσω ξανά ότι ούτε αιθεροβάμων είμαι ,ούτε εθελοτυφλώ. Ισχυρίζομαι απλώς ότι και το πρόβλημα λίγο πολύ όλοι το βλέπουμε και οι λύσεις λίγο πολύ δεν είναι πολλές.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας, σε μια πολιτεία με μια πανσπερμία νόμων  με κυρίαρχη πολλές φορές αντίληψη το «πώς θα τα αρπάξουμε» οι προϋποθέσεις για να γίνουμε αυτό που μας αξίζει , οι προοπτικές για να γίνουμε αυτό που μας πρέπει δεν είναι στρωμένες με λουλούδια σε πλατιές λεωφόρους. Χρειάζεται προσπάθεια , επιστημονική και επαγγελματική προσέγγιση και αγώνα. Αγώνα για τον Ελληνικό τουρισμό όμως που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των μικρών καταλυμάτων. Που με αποφασιστικότητα θα καταργήσει διακρίσεις μεταξύ κυρίων και συμπληρωματικών ή «παρακατιανών» όπως είχα πει στην αρχή καταλυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου