Ποια Μύκονος, ποια Χαλκιδική. Σαν το Κρανίδι δεν έχει. Βασιλιάδες, άραβες πετρελαιάδες, ρώσοι ολιγάρχες. Ολοι αγοράζουν μετά μανίας. Όλοι ζητούν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο και πληρώνουν όσο - όσο.
Παράλληλα, δύο από τα ακριβότερα τουριστικά θέρετρα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, βρίσκονται στο Κρανίδι: Το Aman Zoe και τοNikki Beach άνοιξαν και περιμένουν τους πλούσιους και διάσημους όλου του κόσμου.
Η τιμή των οικοπέδων έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και όλο ανεβαίνει. Σήμερα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τη γεωργία και την κτηνοτροφία και ασχολούνται με το real estate, την οικοδομή και την παροχή υπηρεσιών.
Το Κρανίδι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί περιοχή στην οποία είχαν χτίσει τις βίλες τους πολλοί Έλληνες ισχυρότατοι επιχειρηματίες. Από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, έως τον Βαγγέλη Μυτιληναίο, τον ιδιοκτήτη του ΑΝΤ1 Μίνωα Κυριακού, τον εφοπλιστή Κούστα και πολλούς ακόμη ως και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Συνολικά περισσότεροι από 50 εφοπλιστές έχουν το… εξοχικό τους στην περιοχή. Και από κοντά και οι off shore. Το Κρανίδι έχει συνολικά ως ελληνική έδρα 187 off shore εταιρείες.
Έχει και δικό της... βασιλιά
Το 2012, η περιοχή απέκτησε και τον δικό της… βασιλιά. Έναντι περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ ο βασιλιάς της Ολλανδίας αγόρασε από έναν Γερμανό μια πολυτελή βίλα σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων. Στην πορεία και αφού το ανακαίνισε ζήτησε μια μικρή χάρη από το Ελληνικό κράτος. Με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Εσωτερικών του δόθηκε η άδεια για τη νόμιμη κατασκευή ιδιωτικής προβλήτας στη θάλασσα, κάτι που άλλοι εδώ και χρόνια είχαν κάνει με… δική τους πρωτοβουλία.
Όπως αναφέρει, μάλιστα στην εφημερίδα Καθημερινή η κυρία Μάρθα Γούτου, μια μεσίτρια στην περιοχή, οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές ζητούν ακριβώς αυτό: πρόσβαση και να είναι δυνατόν, αποκλειστική χρήση παραλίας.
«Η περιοχή μας, χάρη στις δαντελωτές της παραλίες, προσελκύει Ελληνες και ξένους μεγιστάνες εδώ και τριάντα χρόνια» αναφέρει ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Η συγκέντρωση του jet set είχε εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων, έως και ένα εκατομμύριο το στρέμμα. Το Κρανίδι γέμισε «επίγειους» παραδείσους, με βίλες «που θα ζήλευε και η Μύκονος», πισίνες, γκαζόν και ελικοδρόμια.
«Παραδοσιακά το Κρανίδι επέλεγαν οι Γάλλοι» διηγείται η κ. Γούτου «ενώ εδώ παραθερίζουν τουλάχιστον πενήντα οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών». Οντας, πάντως, πλούσιοι «από κούνια», οι «μέτοικοι» του Κρανιδίου, σπάνια προκαλούν, ενώ δεν είναι σπάνιες και δωρεές, όπως στο κέντρο υγείας της περιοχής. «Τα τελευταία, μάλιστα, τρία χρόνια είναι οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν, ενώ μας προσεγγίζουν και Αραβες». Ομως, το αίτημα για ακίνητα με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα είναι ουτοπικό. «Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, αλλά όχι πάνω στο κύμα». Πάντως, «η φετινή κινητικότητα είναι άνευ προηγουμένου, απλώς πιθανότατα δεν θα αποδώσει, καθώς οι περισσότεροι έρχονται με την προσδοκία ότι οι τιμές έχουν πέσει, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα».
Εσχάτως, ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά δύο ξενοδοχειακές μονάδες διεθνούς αλυσίδας, που πληρούν πολύ υψηλές προϋποθέσεις, ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση η χωροθέτηση άλλων δύο, αντίστοιχου βεληνεκούς. Τα νέα, επομένως, είναι εξαιρετικά για τους οικονομικά ισχυρούς, οι υπερκοστολογημένες τιμές, όμως, που επικρατούν απωθούν τουρίστες της μεσαίας τάξης, ενώ ακόμα και οι ντόπιοι συχνά νιώθουν σαν ιθαγενείς, που βλέπουν τη θάλασσα με τα... κιάλια. «Σοβαρότερο είναι το θέμα του νερού, καθώς οι πισίνες και οι κήποι έχουν μεγάλες απαιτήσεις, τη στιγμή που ο προβληματικός υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή εξαντλείται» σημειώνει ο κ. Καμιζής.
Οι αγγελίες για τις βίλες
Στο διαδίκτυο οι αγγελίες για τις πωλήσεις ακινήτων αποδεικνύουν ότι σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας, η κρίση είναι λέξη που δεν περιλαμβάνεται στο λεξικό τους. Για παράδειγμα βίλα 1.000 τετραγωνικών σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων πωλείται μόλις προς 3,4 εκατομμύρια.
Σε μια άλλη περίπτωση ζητούνται 1,8 εκατομμύρια για βίλα 300 τετραγωνικών σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων.
Γενικά, όσο και αν ψάξεις δύσκολα πέφτεις κάτω από το εκατομμύριο.
Σε μια άλλη περίπτωση ζητούνται 1,8 εκατομμύρια για βίλα 300 τετραγωνικών σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων.
Γενικά, όσο και αν ψάξεις δύσκολα πέφτεις κάτω από το εκατομμύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου