Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Καταργήθηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στην Κρήτη-Ιδρύθηκαν νέες-Όλες οι αλλαγές

Δραματικές αλλαγές στην λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αλλάζει ριζικά ο οργανισμός λειτουργίας του Υπουργείου.

Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 27 Αυγούστου και οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 28 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή σε δύο μήνες.

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, αλλάζει τελείως η λειτουργία των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών καθώς καταργούνται:

Οι τρείς Εφορείες Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΚΓ-ΚΔ-ΚΕ).
Οι δύο Εφορείες Βυζαντινών Μνημείων (13η και 28η)

Στην θέση τους, απο τις 28 Οκτωβρίου θα λειτουργούν τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων, μια για κάθε Περιφερειακή Ενότητα (νομό).

Επίσης θα υπάρχει και Γραφείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Ηράκλειο.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, με έδρα στο Ηράκλειο, παραμένει ως Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών έργων

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη, όπως αναγράφεται στο Π.Δ. θα λειτουργούν οι εξής Εφορείες Αρχαιοτήτων:

"Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με έδρα τα Χανιά και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότηταΧανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με έδρα το Ρέθυμνο και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακήενότητα Ηρακλείου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου

3. Λειτουργία των Εφορειών Αρχαιοτήτων 

α) Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ασκούν τις αρμοδιότητές τους κατά τόπο στα όρια των περιοχών τους, συνεργάζονται με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και τις λοιπές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκτελούν έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στα ετήσια Προγράμματα Δράσης, όπως εγκρίνονται από τον Υπουργό, μετά από γνώμη των αρμοδίων Συμβουλίων.
β) Το προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων μετέχει στο ανωτέρω περιγραφόμενο έργο (περ. α παρ. 1), καθώς και στη διεξαγωγή συστηματικών και σωστικών ανασκαφών ή άλλων αρχαιολογικών έργων και ερευνών, στη μελέτη και διοργάνωση των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, στη διαμόρφωση και λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, στην οργάνωση, λειτουργία και προβολή των μουσείων, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και ανεξάρτητα από την κατανομή τους στα επιμέρους Τμήματα.
γ) Σε κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων συγκροτείται και λειτουργεί επιστημονική ολομέλεια, στην οποία μετέχουν οι υπάλληλοι Κλάδων και Ειδικοτήτων ΠΕ και ΤΕ, που υπηρετούν σε αυτήν υπό την προεδρία του Προϊσταμένου της. Στην επιστημονική ολομέλεια, η οποία συνέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, συζητείται το πρόγραμμα δράσης, η αξιολόγηση εφαρμογής των στόχων της υπηρεσίας και ο ενδεχόμενος επανακαθορισμός τους.
δ) Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων προετοιμάζουν τους φακέλους για την εισαγωγή των θεμάτων στο οικείο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και συντάσσουν προτάσεις προς τις οικείες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την εισαγωγή θεμάτων στο ΚΑΣ ή στο Συμβούλιο Μουσείων, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

4. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων αποτελούνται από τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων
β) Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων,Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων
γ) Τμήμα Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών
δ) Τμήμα Συντήρησης
ε) Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας.......

Άρθρο 19
Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η διατήρηση, προστασία, φύλαξη, επιστημονική έρευνα, αποκάλυψη, συντήρηση, ανάδειξη 
και έκθεση της ενάλιας, λιμναίας και ποτάμιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής εν γένει κληρονομιάς καθώς και η εποπτεία κάθε έργου και δραστηριότητας που την επηρεάζει.
2. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων λειτουργεί ως  αυτοτελής Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έδρα την Αθήνα και υπάγονται σε αυτή Γραφεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο..."

Αντιδράσεις απο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι οι Εφορίες Αρχαιοτήτων συρρικνώνονται, ενώ εμπλέκονται πλέον στο αρχαιολογικό έργο εξωυπηρεσιακοί παράγοντες που «δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς».

Επίσης, σημειώνει ότι ιδρύονται πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο υπουργού, όπως η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης», η οποία, κατά τον Σύλλογο, «φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Επιπλέον, καταγγέλλει ότι καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις «σε ένα υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο» και ότι τίθενται «σε ομηρία» οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, «αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και ο υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες υπηρεσίες κατά το δοκούν».

Τέλος, κάνει λόγο για «τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκατ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ», ενώ πληροφορεί ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το οργανόγραμμα.

Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα με όλες τις αλλαγές εδώ

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου