Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Από δω μπήκαν οι τυμβωρύχοι και σύλησαν τον τάφο στον λόφο Καστά; Τι είδαν τα μάτια των αρχαιολόγων μέσα από την τρύπα; ΦΩΤΟΣ


Μια τρύπα στον διαφραγματικό τοίχο ίσως να οδηγεί στο εσωτερικό του τάφου στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, το οποίο σημαίνει ότι ίσως οι αρχαιολόγοι να έχουν ήδη εικόνα από το εσωτερικό του μνημείου. Ωστόσο
στην λεπτομερής ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο πέραν της ύπαρξης της τρύπας και δύο χώρων που βρέθηκαν από πίσω, αφού περιορίζεται στην περιγραφή των ευρημάτων στο χώρο, πίσω από τις δύο σφίγγες και μπροστά από τον τάφο. Κατόπιν τούτου είναι πολύ πιθανό η τρύπα αυτή να άνοιξε από τυμβωρύχους οι οποίοι μπήκαν και σύλησαν τον τάφο… Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι αρχαιολόγοι να έχουν φτάσει μέχρι αυτό το σημείο και να μην έχουν κοιτάξει στο εσωτερικό του τάφου για να δουν τι υπάρχει!!!

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι «Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Συνεχίστηκε  η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση  για την  αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου  του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα. (φωτό 1)

Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το  μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις  παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου. (φωτό 2)

Επίσης, με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. (φωτό 3, 4 ) Σε απόσταση 6μ. από  το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος   μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του (φωτό 5). Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων (φωτό 6).

Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Τα χώματα του χώρου που δημιουργείται όπισθεν της θύρας, θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία, που έχουν αποκαλυφθεί».

foto_2 (600 x 353) foto_1 (600 x 569) foto_5 (600 x 356)
 foto_3 (600 x 387)
foto_4 (600 x 450)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου