Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σίφνος – Μήλος – Φολέγανδρος: Κλασικό κυκλαδίτικο τρίλημμα ΦΩΤΟΣ


Τρία από τα πιο αρχετυπικά κυκλαδονήσια και ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Περπατήσαμε σε Χώρες και χωριά, ανακαλύψαμε νέα στέκια κι εμπειρίες, βουτήξαμε  στις ομορφότερες παραλίες, τσιμπολογήσαμε ματσάτα και ρεβιθάδες από τους ξυλόφουρνους, ήπιαμε κοκτέιλ σε μπαράκια πάνω στο κύμα και σας βοηθάμε στην επιλογή με ένα άρθρο-καρτ ποστάλ από τις Κυκλάδες.

Μήλος

 Το Σαρακήνικο είναι από τις must παραλίες της Μήλου
Το Σαρακήνικο είναι από τις must παραλίες της Μήλου
Παραλίες και νέες εμπειρίες
Έφτασα στη Μήλο έχοντας στο μυαλό μου σχεδόν αποκλειστικά τις 70 και βάλε παραλίες της, όμως ξαφνικά βρέθηκα να παρατηρώ τους πολύχρωμους, σαν ουράνιο τόξο, γεωλογικούς σχηματισμούς στο ανοικτό ορυχείο μπεντονίτη της Αγγεριάς, να περιπλανιέμαι στις δαιδαλώδεις στοές ενός υπόγειου καταφυγίου στον Αδάμαντα, να βλέπω νέα ξενοδοχεία, να δοκιμάζω καινούργια εστιατόρια. Τι συνέβη; Έπαψε η Μήλος να είναι το… ζευγαρονήσι που ξέρουμε και αγαπάμε;
Όχι, συμβαίνουν όμως διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα που μας δίνουν επιπλέον αφορμές για να την επισκεφθούμε. Να, όπως το Miloterranean Geo Experience, μια πρωτοβουλία του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου, που φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πλευρές του νησιού­, όπως η Αγγεριά, το ακρωτήριο Βάνι και το ηφαίστειο της Φυριπλάκας, προτείνει μια βιωματική γνωριμία μαζί του μέσω ενός δικτύου επτά λεπτομερώς χαρτογραφημένων διαδρομών ( τσεκάρετε το πολύ κατατοπιστικό site www.miloterranean.gr ). ή το πολύ ενδιαφέρον Refuge Project, χάρη στο οποίο ξαναζωντανεύει το επί χρόνια κλειστό καταφύγιο στον Αδάμαντα με in situ εγκαταστάσεις δεκαεννέα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ( διάρ­κεια έκθεσης μέχρι 31/8 ).
Από κοντά οι κλασικές βόλτες στο Κλήμα για φωτογραφίες μπροστά στα πολύχρωμα «σύρματα» που ξεχειμωνιάζουν οι ψαρόβαρκες και στην… αξιοθέατη πλαγιά κάτω από την Τρυπητή, με τις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες, το ρωμαϊκό θέατρο και το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης, ενώ όταν σουρουπώνει κανείς δεν χάνει το ραντεβού με το ηλιοβασίλεμα στην πρωτεύουσα­ Πλάκα. Τα καλύτερα πόστα προσφέρουν η Παναγία Θαλασσίτρα και η Παναγία Σκοινιώ­τισσα στο λόφο του Κάστρου καθώς και η Παναγία Κορφιά­τισσα εντός του οικισμού, για όσους δεν είναι και πολύ της ανάβασης. Η συνέχεια γράφεται με υπέροχα γλυκά στο ζαχαροπλαστείο «Παλιός» ή ποτάκια με φανταστική θέα στο «Utopia», λίγο χάζι στα μαγαζάκια του οικισμού και φύγαμε καρφωτοί για Αδάμαντα.
Με παγωτάκι­ στο χέρι από την «Αγγελική» σουλατσάρουμε στην περαντζάδα, ψωνίζουμε γλυκό του κουταλιού «κουφέτο» από τα Παραδοσιακά Εδέσματα και αν πεινάσουμε καθόμαστε για καλοφτιαγμένους μεζέδες. Ακριβώς από πάνω  θα στρώνουν ήδη νυχτερινή κατάσταση, οπότε ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια μέχρι τις βεράντες τους και αν μας φανούν πολύ crowded προχωράμε ευθεία  για τις ωραίες μουσικές­ του Χρήστου. Εκείνο, πάντως, που θα σας έλεγα­ να μη χάσετε είναι το πολύ ενδια­φέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο στην αξιοθέατη από μόνη της εκκλησία της Αγίας Τριάδας ( καθημερινά, εκτός Κυριακής, 09.15-13.15 ). Τα γραφικά Πολλώνια, τέλος, είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός που συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό , ενώ από το λιμανάκι του πετάγεστε για εύκολη μονοήμερη στην όλο και πιο δημοφιλή Κίμωλο.

Παραλίες

 Στις σπηλιές και στα πανέμορφα νερά του Παπάφραγκα
Στις σπηλιές και στα πανέμορφα νερά του Παπάφραγκα
Εδώ έχουμε να κάνουμε με το αδια­φιλονίκητο highlight του νησιού­, καθώς βρισκόμαστε σε μία από τις εντυπωσιακότερες ακτογραμμές του Αιγαίου, με παραλίες-φυσικά μνημεία, υπέροχα νερά αλλά και αξέχαστα τοπία. Όσες κι αν κατορθώσετε να χωρέσετε σε ένα ταξίδι, με αιχμή του δόρατος τόσο το Σαρακήνικο όσο και το Κλέφτικο και από εκείνες με εύκολη πρόσβαση ( Πλάθιενα, Παλιοχώρι, Προβατάς, Φυριπλάκα, Αχιβαδόλιμνη ) μέχρι τις πιο ζόρικες ( Τσιγκράδο, Παπάφραγκας, Αγκάθια, Τριάδες, Γέροντας ) ή ακόμη και τα ζεστά ηφαιστειακά νερά της Κάναβας, να είστε σίγουροι πως θα σας μείνουν τόσες και άλλες τόσες για την επόμενη φορά. Αν, πάλι, σας ιντριγκάρει μια 8ωρη συναρπαστική κρουαζιέρα-σαφάρι στις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με μπόνους το Κλέφτικο, βαρκάδα στις σπηλιές, φαγητό εν πλω και στάση για βουτιές όπου θέλετε.

Φολέγανδρος

 Η πλατεία της Πούντας<br /><br /><br />
στη Φολέγανδρο είναι κλασικό spot για θέα αλά Καλντέρα
Η πλατεία της Πούντας στη Φολέγανδρο είναι κλασικό spot για θέα αλά Καλντέρα
Όλα είναι Χώρα
Είναι μικρή, είναι κούκλα και τα τελευταία καλοκαίρια –ειδικά τον Αύγουστο– δεν πέφτει ούτε καρφίτσα. Ποια είναι; Μα ποια άλλη από τη Φολέγανδρο, την αγαπημένη των ερωτευμένων ζευγαριών και των ας-τους-πούμε-έτσι εναλλακτικών επισκεπτών. Αν ψάχνεις εξηγήσεις για την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία της, δεν έχεις παρά να αφήσεις πίσω σου το λιμάνι του Καραβοστάση με προορισμό μια Χώρα τόσο όμορφη, που σχεδόν μοιάζει ψεύτικη. Ο έρωτας μαζί της είναι σχεδόν ακαριαίος.
Ξεκινά από τις χειροποίητες επιγραφές που στολίζουν τα σοκάκια και τις πλατείες της, σουλατσάρει στο μεσαιωνικό Κάστρο μετρώντας δεκάδες διαφορετικά χρώματα στα πορτοπαράθυρα των κατοικημένων εδώ κι αιώνες σπιτιών του, σκαρφαλώνει εκείνο το ζιγκ ζαγκ μονοπάτι που, σαν «τυπωμένο» πάνω στο λόφο, οδηγεί στην Παναγία και –ασφαλώς– πιάνει πόστο στην άκρη του γκρεμού για θέα που έχει κάτι από Καλντέρα. Ταυτόχρονα χαμογελά μαθαίνοντας ότι ο παραδοσιακός φούρνος, εκτός από υπέροχη καρπουζένια, έχει και δική του σελίδα στο facebook και αναζητά την πηγή των ερωτικών vibes που πλανώνται στην ατμόσφαιρα στη Χρυσοσπηλιά, όπου σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους κατέφθαναν νέοι από όλη την Ελλάδα για να μυηθούν στον έρωτα. «Αμπελοφιλοσοφείς!» θα πείτε ορισμένοι. Σίγουρα, είναι όμως η φτιαξιά του νησιού που σε προδιαθέτει. Άλλωστε, εδώ δεν θα έρθετε ούτε για να δείτε αξιοθέατα ούτε για να γράψετε χιλιόμετρα. Θα έρθετε για εκείνα τα πρωινά που ξαφνικά ακόμη μία πορτοκαλόπιτα στις γαλά­ζιες καρέκλες τού «Κι Άραξε» ή ακόμη ένας καφές στην υπέροχη αυλή της «Πούντας» θα μεταθέσουν με συνοπτικές διαδικασίες το μπάνιο για την επομένη.
Θα έρθετε ακόμη για τις βόλτες στην Άνω Μεριά που αποκαλύπτουν το άλλο πρόσωπο της Φολεγάνδρου, το αγροτικό, με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές αλλά και για τις τοπικές νοστιμιές που ετοιμάζουν καθημερινά η κ. Ειρήνη

Παραλίες

 Ελεύθερες από ξαπλώστρες οι παραλίες της Φολεγάνδρου
Ελεύθερες από ξαπλώστρες οι παραλίες της Φολεγάνδρου
Μακριά από το οργανωμένο beach life και χωρίς οι παραλίες να είναι το δυνατό του σημείο, το νησί προσφέρει­ αφορμές για βουτιές, είτε με αυτοκίνητο είτε με καραβάκι, ενώ άφθονες είναι οι επιλογές και οι συγκινήσεις για όσους επιλέξουν τη λύση της πεζοπορίας από τα μονοπάτια της Άνω Μεριάς­. Οδηγώντας στον παραλιακό­ δρόμο από τον Καραβοστάση, φτάνετε εύκολα στις μικρές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι και στο ­μεγαλύτερο Λιβάδι, ενώ με καραβάκι προσεγγίζετε το Κάτεργο. Στην άκρως δημοφιλή Αγκάλη πηγαίνει και το αυτοκίνητο, ενώ από εκεί φτάνετε με εύκολο μονοπάτι ή καραβάκι σε Φηρά­, Γαλίφο και Άγιο Νικόλαο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την ­ταβέρνα-έκπληξη «Παπαλάγκι». Με σημείο εκκίνησης την Άνω Μεριά και χωματόδρομο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής φτάνετε στις παραλίες Αμπέλι, Σερφιώτικο και Αγ. Γεώργιος.

Σίφνος

 Η Παναγία Πουλάτη είναι μόνο μία από τις Παναγίες της Σίφνου με... περίεργη ονομασία
Η Παναγία Πουλάτη είναι μόνο μία από τις Παναγίες της Σίφνου με… περίεργη ονομασία
Μαγεία για εξερεύνησηΈχει μια αφοπλιστική γοητεία τούτο το νησί. Σαν κάποιο χέρι να πήρε έναν τυπικά κυκλαδίτικο καμβά και με εκείνες τις λεπτεπίλεπτες, αλλά απολύτως σταθερές κινήσεις που «επιβάλλουν» οι αιώνες αγγειοπλαστικής παράδοσης να απέτρεψε κάθε τουριστική παραφωνία, προικίζοντάς το με απροσποίητη κομψότητα κι ένα χαλαρό, στα όρια του ζεν, χαρακτήρα. Θυμάμαι πως πρώτη μου αυθόρμητη σκέψη φτάνοντας στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου, ήταν να βουτήξω στην πανέμορφη παραλία και να μείνω για πάντα εκεί,
Να εντοπίσεις όσο περισσότερους μπορείς από τους 76 πύργους-φρυκτωρίες του ή όλες εκείνες τις Παναγίες με τα περίεργα ονόματα, όπως η Παναγία τα Γουρνιά, η Παναγία Βουνό, η Παναγία Πουλάτη, να χωθείς στα ενδότερα του μεσαιωνικού Κάστρου και να ξαναδείς τη θάλασσα από το περιφερειακό του μονοπάτι βαδίζοντας σύρριζα στον γκρεμό, να επισκεφθείς τη μυκηναϊκή ακρόπολη Αγίου Ανδρέα, που βραβεύτηκε πέρυσι από τον οργανισμό Europa Nostra, στον ομώνυμο λόφο με τη μαγευτική θέα, να μη λυπηθείς τα χιλιόμετρα μέχρι το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου στο βόρειο άκρο του νησιού, να «συλλάβεις» τον παραδοσιακό αγγειοπλάστη Αντώνη Ατσόνιο επί το έργον στο εργαστήρι του κοντά στο Βαθύ. Και στη συνέχεια να παραδοθείς άνευ όρων στα χωριά του που στολίζουν αντικριστές λοφοκορφές της ενδοχώρας. Την πρωτεύουσα Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, τα Άνω και Κάτω Πετάλι, την Καταβατή, τον Άγιο Λουκά και τα Εξάμπελα – όλα φροντισμένα και πάλλευκα, έχουν εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους στην καρδιά τους.
 Το Στενό της Απολλωνίας στη Σίφνο είναι η bar district του νησιού
Το Στενό της Απολλωνίας στη Σίφνο είναι η bar district του νησιού
Αν τώρα με ρωτάτε σε ποιο απ’ όλα «ταξιδεύω» αυτήν την ώρα, θα σας έλεγα πως βρίσκομαι νοερά στο Στενό του Αρτεμώνα. Περιεργάζομαι τα εντυπωσιακά νεοκλασικά με τις μαρμάρινες σκάλες και τις φροντισμένες αυλές, όχι ότι η Απολλωνία δεν έχει τις χάρες της. Άλλωστε, το δικό της Στενό με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα είναι και η bar district του νησιού: Νησί του Τσελεμεντέ η Σίφνος, δεν θα μπορούσε να μην τιμά τις γευστικές παραδόσεις.

Παραλίες

 Εύκολη πρόσβαση αλλά και Γαλάζια Σημαία για την παραλία στις Καμάρες της Σίφνου
Εύκολη πρόσβαση αλλά και Γαλάζια Σημαία για την παραλία στις Καμάρες της Σίφνου
Οι παραλίες δεν είναι το δυνατό σημείο της Σίφνου, ωστόσο μια χαρά βουτιές μπορείτε να κάνετε στις αμμουδιές των παραθαλάσσιων οικισμών της ( Καμάρες, Βαθύ, Πλατύς Γιαλός ), που αποτελούν και τις δημοφιλέστερες βάσεις διαμονής, με αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα βράχια μπροστά στο μοναστήρι της Παναγιάς­ της Χρυσοπηγής, που στολίζει το ομώνυμο ακρωτήρι, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση σημειώστε το Αποκοφτό, με άμμο, αρμυρίκια και δύο ταβέρνες, και τη μικρή παραλία Σαούρες με βότσαλα. Δημοφιλής είναι και ο Φάρος, με επιλογές για καφέ και φαγητό.
πηγή: www.athinorama.gr/travel/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου