Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δήμος Μεσσήνης: Ζητείται η κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στις Τοπικές Κοινότητες Ζερμπίσιων, Αρχαίας Μεσσήνης (Πετράλωνα), Αρσινόης, Λάμπαινας, Βαλύρας ,απέστειλε επιστολή στον κ. Γεώργιο  Καρασμάνη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οποία κοινοποιεί και στον κ. Βασίλη Έξαρχο πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Η  επιστολή αναφέρει τα εξής:


«Σας γνωρίζουμε ότι την 25η Αυγούστου 2014 προκλήθηκε καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης Ζερμπίσια, Αρχαία Μεσσήνη (Πετράλωνα), Αρσινόη, Λάμπαινα, Βαλύρα και οικισμούς αυτών και η οποία έχει ήδη καταστρέψει μεγάλη αγροτοδασική έκταση, έχει πλήξει υποδομές και έχει απειλήσει οικισμούς.
Στην ως άνω περιοχή κάηκαν συνολικά περίπου 3500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, από τα οποία τα 700 περίπου στρέμματα αφορούν καλλιέργεια ελαιοποιήσιμης και βρώσιμης ελιάς και τα 200 περίπου στρέμματα αφορούν συκοκαλλιέργεια. Οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, εστιάζονται σε καταστροφές μελισσοσμηνών.
Επίσης, σημειωθήκαν καταστροφές και στο πάγιο κεφάλαιο, κυρίως σε σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθήκες
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των ζημιών, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα. Να τονιστεί ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι κατεξοχήν αγροτικός Δήμος και ειδικότερα στις περιοχές που επλήγησαν, το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο αποτελούν το μοναδικό οικονομικό παράγοντα της περιοχής.  Συνεπώς μετά το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί η περιοχή μας είναι περισσότερο από αναγκαία για τη βιωσιμότητα των κατοίκων μας, να λάβουν άμεσα αποζημίωση για την καταστροφή στην παραγωγή τους.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης και τη συνεργασία σας.»

Αμέσως μετά αφού ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές της περιοχής, θα αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να εγκριθεί χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Επίσης ο Δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Διδασκάλου Γεώργιο στην οποία ζητά να κυρηχθεί ο Δήμος Μεσσήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Αναλυτικά, ζητείται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις τοπικές κοινότητες Αρχαίας Μεσσήνης, (Πετραλώνων), Ζερμπισίων, Αρσινόης, Λάμπαινας,  Βαλύρας  και οικισμών αυτών.

pelopsnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Δείτε φωτογραφίες από την πυρκαγιά και τις προσπάθειες που γίνονται για την κατάσβεση της.

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στα Ζερμπίσια Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου