Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Για μόλις 28 εκατ. ευρώ βάλθηκαν να καταστρέψουν την οικονομία των νησιών - Τελεσίγραφο από την Τρόικα για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Για μόλις 28 εκατ. ευρώ βάλθηκαν να καταστρέψουν την οικονομία των νησιών

  6th August 2014
Μόλις 28 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό προκύπτει από την επικαιροποίηση της μελέτης του ΙΟΦΟΜ, η οποία θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου στο Υπουργείο στην προσπάθεια που καταβάλει το τοπικό παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη προοπτική η οποία είναι πάντα πιθανή.
Όπως είναι γνωστό, το τοπικό Παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών πρόκειται να επικαιροποιήσει την εμπεριστατωμένη  μελέτη που έχει εκπονηθεί πέρυσι σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Αυτή τη φορά όμως έχουν αντληθεί στοιχεία για την πορεία της τοπικής οικονομίας πιθανότατα μέσα από τη βάση δεδομένων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με στόχο να αποδειχθεί ότι το «όφελος» για το κράτος από την κατάργηση του καθεστώτος αυτού θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που έχει υπολογισθεί σύμφωνα με στοιχεία των ετών 2009-2010.
Το Υπουργείο υπολογίζει συγκεκριμένα ότι θα εισρεύσει στα ταμεία του ποσό της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, ενώ η μελέτη, που στηρίζεται σε στοιχεία του 2012, αποδεικνύει ότι το «όφελος» για το Κράτος δεν θα είναι μεγαλύτερο από τα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στο νομό, υπολογίζεται ότι το «όφελος» για το κράτος δεν θα ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που τελικά δεν κάνει πίσω στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών το Υπουργείο.
Και ενώ το κράτος χάνει 8 δισ. Ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ έχει βάλει στο στόχαστρο τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά, μέτρο το οποίο θα καταστρέψει τις τοπικές οικονομίες και την επιχειρηματικότητα.
Mixail
«Τα πορίσματα της έρευνας καταδεικνύουν περίτρανα τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την περιοχή μας η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό που τονίζεται αρχικά είναι ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών αποτελεί ανταγωνιστικό ισοδύναμο των μειονεκτημάτων που υπάρχουν στις νησιωτικές περιοχές, ούτε χάρισμα είναι, αλλά ούτε και προνόμιο.
Αποδεικνύεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Α’ Εξαμήνου του 2012 το συνολικό όφελος για το Κράτος, αν προχωρούσε στην κατάργηση του καθεστώτος αυτού, θα ήταν 52 εκατ. Ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, το όφελος για το Κράτος έχει μειωθεί στα 28 εκατ. Ευρώ. Δεν νομίζω λοιπόν ότι αξίζει ο κόπος για ένα τέτοιο ποσό να βυθίσεις μία ολόκληρη περιφέρεια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
Που οδηγεί ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. των νησιών του Αιγαίου:
Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί:
α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών).
β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και στην ερήμωση των νησιών.
Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών). Επίσης επισημαίνεται ότι, οι τουρίστες θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού των νησιών του Αιγαίου βλέποντας την μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας, λόγω υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (Κατά κύριο λόγο για αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στους τόπους διακοπών τους).
Επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα
Πέραν των ανωτέρω ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας, ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις εκθέσεις του Ο.Ο.Σ.Α. είναι ότι, ενώ η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. στις χώρες της Ε.Ε. -27 (23% έναντι μέσου όρου 18,5%), έχει ταυτοχρόνως από τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας και άρα φοροδιαφυγής (άνω του 25% έναντι 19% της Ε.Ε. -27), στοιχείο που επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα δηλαδή ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενισχύουν τη φοροδιαφυγή.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), θεωρεί ότι, οποιαδήποτε αποδοχή από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης των προτάσεων για την κατάργηση των μειωμένων, κατά 30%, συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, εκτός των προβλημάτων που θα προξενήσει στους κατοίκους αυτών, δεν θα αποδώσει τα προϋπολογιζόμενα μεγέθη στα δημόσια  ταμεία αντίθετα, δε, ίσως να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση αυτών.

14 Ιούλιος 2014


Τελεσίγραφο από την Τρόικα για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά


Τελεσίγραφο 60 ημερών με 9 όρους έχει θέση η Τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για τη μείωση του χρέους.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μεγάλων ΜΜΕ, η Τρόικα ζητά νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, που οι δανειστές οριοθετούν στα 2 δις ευρώ.
Ένας από τους 9 όρους που έχουν θέσει οι Τροϊκανοί είναι η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.
Συγκεκριμένα, έχουν δώσει διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από το οποίο και περιμένουν να παρουσιάσει ολοκληρώμενο σχέδιο για την αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ και γενικώς του συστήματος είσπραξης δημόσιων εσόδων. Η τρόικα πιέζει για για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα και θεωρεί πως νέα καθυστέρηση θα δυσκολέψει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.
Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, ο οποίος διατηρείται με «νύχια» και με «δόντια», έχει μπει στο στόχαστρο των δανειστών εδώ και όπως φαίνεται, αν δεν πετύχουν αυτόν τον στόχο, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Μέχρι στιγμής, οι εκάστοτε κυβερνήσεις κράτησαν τα προσχήματα, αλλά οι πιέσεις έχουν ενταθεί. Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, οι τοπικές αγορές θα τιναχθούν στον «αέρα» και θα «βαρέσουν» διάλυση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου