Μόνο από αυτή τα ελικόπτερα πήραν 160 φορές νερό για τη μεγάλη πυρκαγιά
Επτά χρόνια «πιλατεύουν» τον ιδιοκτήτη της λιμνοδεξαμενής για την άδεια χρήσης νερού
Της Βίκυς Βετουλάκη
Επτά χρόνια «πιλατεύουν» τον ιδιοκτήτη της λιμνοδεξαμενής για την άδεια χρήσης νερού
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δύο, όπως αποδείχθηκε, ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες, ώστε να γλυτώσουμε τα πολύ χειρότερα από την προχθεσινή μεγάλη φωτιά σε Ζερμπίσια και Αρχαία Μεσσήνη. Το ένα, πως δεν υπήρχε μεγάλη φωτιά ταυτόχρονα σε άλλο σημείο της Ελλάδας και έτσι μπόρεσαν να καταφτάσουν στην περιοχή μεγάλες επίγειες και εναέριες δυνάμεις από διάφορα σημεία της χώρας. Και πάλι όμως απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η ιδιωτική λιμνοδεξαμενή, στην περιοχή Δανιηλέϊκα, δυτικά της Βαλύρας, και πολύ κοντά στην πυρκαγιά, από την οποία και τις δύο ημέρες τα πυροσβεστικά ελικόπτερα μπορούσαν άμεσα να πάρουν νερό και να κάνουν ρίψεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Η ιδιωτική αυτή λιμνοδεξαμενή ανήκει σε αγροτική καλλιεργούμενη έκταση του γιατρού Δημήτρη Σωφρονά, η οποία, όπως μας ενημέρωσε, δυστυχώς από το 2007 που την έχει κατασκευάσει, προσπαθεί να βγάλει άδεια χρήσης νερού, κι ακόμα λόγω της γραφειοκρατίας, δεν το έχει καταφέρει! Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη χρησιμοποίησή της από τον κρατικό μηχανισμό προς όφελος των πολιτών φυσικά, και του περιβάλλοντος.
Εδώ και 7 χρόνια
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο γιατρός κ. Σωφρονάς, το 2007 κατέθεσε την αίτηση για να πάρει άδεια χρήσης νερού για τη λιμνοδεξαμενή, την οποία κατασκεύασε για λόγους άρδευσης της καλλιεργούμενης έκτασης που έχει με ροδιές και καρυδιές. Από την αρχή μάλιστα, όπως μας είπε, έχει διευκρινίσει στις αρχές, πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Πυροσβεστική για την κατάσβεση πυρκαγιών.
Επτά ολόκληρα χρόνια μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν χορηγήσει την άδεια χρήσης νερού για τη λιμνοδεξαμενή!
«Βρέθηκα στην περιοχή από το μεσημέρι της Δευτέρας, έμεινα σχεδόν όλη τη νύχτα και ήμασταν τυχεροί που δεν «κατέβηκε» δυτικός άνεμος προς τα κάτω. Από την λιμνοδεξαμενή, έγιναν τουλάχιστον 160 λήψεις από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Τη Δευτέρα έγιναν από το ελικόπτερο «Έρικσον» 35 λήψεις και αντίστοιχες ρίψεις νερού και την επόμενη ημέρα, πάνω από 130 λήψεις, από νωρίς τα ξημερώματα από 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Κατά μέσο όρο κάθε 1,5 λεπτό γινόταν λήψη νερού από ελικόπτερο», σημείωσε ο κ. Σωφρονάς.
Η γεώτρηση γέμιζε συνέχεια τη δεξαμενή
Η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 3.000 κυβικών και 5 μέτρα βάθος (55 μέτρα μήκος και 25 μ. πλάτος) που την καθιστά ιδανική για τη λήψη νερού από τα ελικόπτερα που μεταφέρουν τον πυροσβεστικό κουβά.
Ο κ. Σωφρονάς, εξήγησε πως υπάρχει εκεί και γεώτρηση, η οποία τις δύο κρίσιμες ημέρες δούλευε συνεχώς, προκειμένου να είναι γεμάτη η λιμνοδεξαμενή και να μπορούν τα ελικόπτερα να παίρνουν απρόσκοπτα νερό.
«Η Πολιτεία πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να κινείται σωστά και να δίνει και κίνητρα σε αυτού του είδους τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Σωφρονάς.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρέθηκαν ο Διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασίλης Καπέλειος, ο πρώην Δήμαρχος Ιθώμης και νυν δ.σ. Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος και αρκετοί ακόμα που προσπάθησαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου