Την ανάγκη ανάταξης της κατάστασης στην δημόσια υγεία στα Δωδεκάνησα αλλά και σε όλη την νησιωτική χώρα, καθώς και την επείγουσα ανάγκη για κάλυψη όλων
των υγειονομικών μονάδων της περιοχής, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το ΔΣ στην Κω, το τριήμερο 5 – 7 Σεπτεμβρίου 2014.
Ο ΠΙΣ χτυπά το καμπανάκι του SOS, καθώς όπως αναφέρει, οι ελλείψεις σε παιδιάτρους, καρδιολόγους και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες, είναι τεράστιες και η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πολύ σοβαρή σε όλα τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα, να εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες υγειονομικές ανάγκες τα οργανωμένα ιατρικά θεραπευτήρια της απέναντι πλευράς, της γείτονος χώρας Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αναστάσιο Βασιάδη και Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους, στο Νοσοκομείο της Κω, στα Κέντρα Υγείας, στον Έπαρχο της Κω και στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, ενημερώθηκαν για τα υγειονομικά προβλήματα, αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης της Ιπποκρατικής Ιδέας, της Δεοντολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του Ιπποκράτη.
Από την συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρέθεσαν τα μέλη του ΠΙΣ, αναφέρθηκαν στα εξής:
Η κατάσταση της Υγείας στα Δωδεκάνησα και η ανάγκη για ανάταξή της
Η ανάγκη για την κάλυψη βασικών τμημάτων του Νοσοκομείου, αλλά και η ενίσχυσή του ιδρύματος, το οποίο έχει αποδυναμωθεί, κρίθηκε από όλους περισσότερο από επιτακτική.
Βασικές ελλείψεις σε παιδιάτρους, καρδιολόγους και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες χρονίζουν, πρέπει άμεσα να καλυφθούν.
Η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πολύ σοβαρή σε όλα τα Δωδεκάνησα, μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων ιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία αποτελούν μεγάλες επενδύσεις για την Υγεία, μαραζώνουν από έλλειψη προσωπικού και οι κάτοικοι αγωνιούν για την υγεία τους.
Η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πολύ σοβαρή σε όλα τα Δωδεκάνησα, μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων ιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία αποτελούν μεγάλες επενδύσεις για την Υγεία, μαραζώνουν από έλλειψη προσωπικού και οι κάτοικοι αγωνιούν για την υγεία τους.
Επείγοντα περιστατικά διακομίζονται διαρκώς στο κέντρο ή/και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και δυσφήμισης και προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας.
Το μεγάλο κύμα των τουριστών στην Κω, αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα, πρέπει να έχει την αίσθηση ιδιαιτέρως ασφαλών υγειονομικών υπηρεσιών στην χώρα μας και στην περιοχή, προκειμένου να μην εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες υγειονομικές ανάγκες τα οργανωμένα ιατρικά θεραπευτήρια της απέναντι πλευράς, της γείτονος χώρας Τουρκίας, καθώς και να μην προσβάλλεται ο πολιτισμός μας, αλλά να ενισχύεται παράλληλα και ο τουρισμός μας.
Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αντιληφθεί ότι επείγει η υγειονομική κάλυψη των περιοχών της Δωδεκανήσου, αλλά και όλης της Νησιωτικής Ελλάδας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την παραμονή του νησιωτικού πληθυσμού στον τόπο του, αλλά και τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια.
Επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα
Το κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στοΙπποκράτειο Ίδρυμα, στον Κήπο του Ιπποκράτη, και συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιπποκράτειου Ιδρύματος.
Κατά την συνεδρίαση, απεφασίσθη μεταξύ άλλων:
– Ενίσχυση της Ιπποκρατικής ιδέας με κάθε τρόπο και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ετήσια οργάνωση της ορκωμοσίας των αριστούχων αποφοίτων από τις Ιατρικές Σχολές όλης της χώρας, με απαγγελία του όρκου του Ιπποκράτη, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών και εργασιών με θέμα την ιατρική δεοντολογία.
– Προσπάθεια για διεύρυνση των εκδηλώσεων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
– Προσπάθεια για διεύρυνση των εκδηλώσεων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να ενσκήψει με πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να ενισχυθούν οι Υγειονομικές μονάδες των νησιών και όλης της χώρας, καθώς και οι αξίες οι οποίες διέπουν την ιατρική λειτουργία και την δεοντολογία. Τα λόγια, οι υποσχέσεις, οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και να δώσουν τη θέση τους σε πράξεις και ενέργειες τέτοιες, ώστε να ατενίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας με ελπίδα και αισιοδοξία.
Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες της πολιτείας προς την ως άνω κατεύθυνση και αναμένει από την ίδια την Πολιτεία να πράξει τα δέοντα.
Πηγή:onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου