Η κάθε ηλικία έχει και τις δικές της ανάγκες. Μάθετε τι είναι αυτό που θέλει ο οργανισμός σας ανάλογα την ηλικία σα. Διαβάστε παρακάτω ποια
θρεπτικά στοιχεία θέλει να «απορροφήσει» ο οργανισμός σας για να προστατευτεί, να αναπτυχθεί αλλά και να βελτιωθεί.
Αν είστε από 13-25 ετών
Είναι η περίοδος της ανάπτυξης, σωματικής και πνευματικής, αλλά και μια περίοδος που ωριμάζουν τα συναισθήματα. Σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν ανάγκες για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, του σκελετού αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ακόμη ο οργανισμός έχει ανάγκη για καλύτερη μνήμη και ενέργεια.
Τι έχετε ανάγκη
Σίδηρος: Ψάρια, κρέας, σκόνη κακάο, αποξηραμένα φρούτα
Ασβέστιο: Τυρί, γάλα, πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά, γιαούρτι, σολομός, αμύγδαλα
Πρωτεΐνες: Ψάρια, γαλακτοκομικά, κρέας
Υδατάνθρακες: Ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, μακαρόνια, όσπρια
Αν είστε από 25-40 ετών
Σε αυτή την ηλικία είτε είστε εργαζόμενος/η είτε ασχολείστε με οικιακά και με την εργασία σας το σίγουρο είναι ότι έχετε ακατάστατα γεύματα. Το στρες, ο έντονος τρόπος ζωής, οι υποχρεώσεις ενδεχομένως και η άστατη διατροφή σας «κλέβουν» ενέργεια και σας αναστατώνουν την ψυχολογία. Χρειάζεστε λοιπόν ω-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σεροτονίνης για περισσότερη ευεξία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενίσχυση του νευρικού συστήματος και σίδηρο για ενέργεια.
Τι έχετε ανάγκη
Ω-3 λιπαρά: Καρύδια, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο
Σίδηρος: Ψάρια, κρέας, κακάο, αποξηραμένα φρούτα (ο σίδηρος βοηθάει στην ανάπτυξη των ιστών του εμβρύου στις έγκυες γυναίκες)
Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Δημητριακά, κοτόπουλο, φρούτα, λαχανικά, πίτουρο, καρύδια, συκώτι, αβγά
Ασβέστιο: Τυρί, γάλα, πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά, γιαούρτι, σολομός , αμύγδαλα.(Είναι σημαντικό στις εγκυμονούσες καθώς προσφέρει στο έμβρυο ένα δυνατό σκελετικό σύστημα)
Αν είστε από 40-50 ετών
Είναι η περίοδος που οι άντρες αλλά κυρίως οι γυναίκες θέλουν αν αποφύγουν την πρόωρη γήρανση και να «χτίσουν» μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά, το δέρμα και γενικότερα το σώμα. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που ανεβάζουν την χοληστερίνη. Να καταναλώνονται αντιοξειδωτικές τροφές (φλαβονοειδή, βιταμίνες Α,C,E, σελήνιο) έτσι ώστε να μη δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, αλλά και να καταναλώνονται ω-3 λιπαρά που προστατεύουν από τον καρκίνο. Τέλος σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες είναι η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β για την προστασία της καρδίας, αλλά και τη ρύθμιση της πίεσης.
Τι έχετε ανάγκη
Φλαβονοειδή: Κρασί, φρούτα, λαχανικά, τσάι
Ω-3 λιπαρά: Καρύδια, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια
Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Δημητριακά, κοτόπουλο, φρούτα, λαχανικά, πίτουρο, καρύδια, συκώτι, αβγά
Σελήνιο: Ξηροί καρποί, θαλασσινά, ρύζι ολικής άλεσης, τόνος, κρεμμύδια, ντομάτες, μπρόκολα
Βιταμίνη Α: Παντζάρια, συκώτι, αβγά, βούτυρο
Βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια, φραγκοστάφυλα, ντομάτα, πιπεριές, φράουλες, πατάτα
Βιταμίνη Ε: Μπακαλιάρος, ξηροί καρποί, σπανάκι, μπρόκολα, πλατύφυλλα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης
Αν είστε από 50 ετών και πάνω
Είναι η περίοδος της ωρίμανσης που για τις γυναίκες καταλήγει στην εμμηνόπαυση. Ο οργανισμός έχει ανάγκη όσο ποτέ κάποια θρεπτικά συστατικά λόγω της φθοράς αλλά και των μεταβολών των ορμονών. Τα άτομα πάνω από 50 ετών έχουν ανάγκη από γερά οστά, ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και υγιές δέρμα. Γα τις γυναίκες ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η οστεοπόρωση ως αποτέλεσμα της κλιμακτηρίου. Για αυτό το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες C, D είναι άκρως σημαντικές. Τα λιπαρά ω-3 ακόμη παίζουν ρόλο στην πυκνότητα των οστών και οι πρωτεΐνες κρατάνε τη μυϊκή μάζα του σώματος υγιή .
Τι έχετε ανάγκη
Ασβέστιο: Μαϊντανός, τυρί, γάλα, πράσινα πλατύφυλλα λαχανικά, γιαούρτι, σολομός, αμύγδαλα
Πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, ψάρια, ρύζι, λαχανικά, ψωμί, όσπρια, κρέας
Ω-3 λιπαρά: Καρύδια, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο
Φώσφορος: Δημητριακά, γάλα, πουλερικά, κρέας, σκληρά τυριά, καρύδια,
Βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια, φραγκοστάφυλα, ντομάτα, πιπεριές, φράουλες, πατάτα
Βιταμίνη D: Σαρδέλες, τόνος, γάλα, σκουμπρί και σε όλα τα λιπαρά ψάρια
lifezone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου