Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβη

Χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβη

Η κάνναβη (Cannabis sativa) βοτανικά ανήκει στην οικογένεια Cannabaceae, ενώ το υποείδος sativa ως προς τις ιδιότητές του εντάσσεται στην κατηγορία των κλωστικών φυτών. Ταυτόχρονα, οι σπόροι της κάνναβης χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα στη βιομηχανία.

Χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβηΧρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβη
Με γνώμονα τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικό κριτήριο για την καλλιέργεια κάνναβης με στόχο τη παραγωγή λαδιού ή ινών είναι η περιεκτικότητα στην ουσία τετραϋδροκανναβιδιόλη (THC), η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο του 0.2% στους σπόρους του φυτού.
Τα φυτά της κάνναβης δίνουν είτε θηλυκά, είτε αρσενικά άνθη με τα δεύτερα να είναι πρωιμότερης ωρίμανσης δίνοντας καλύτερη απόδοση και ποιότητα ινών. Από μορφολογική άποψη τα αρσενικά φυτά δεν δημιουργούν φούντα. Από την άλλη τα θηλυκά άνθη σχηματίζουν τις διάσημές «φούντες» οι οποίες είναι πλούσιες σε χασίς.
Μια άλλη πηγή παραγωγής της ρητίνης χασίς είναι τα φύλλα και ιδιαίτερα τα βράκτια τα οποία περικλείουν τα άνθη. Τα βασικά φύλλα είναι σύνθετα, με φυλλάρια που διατάσσονται ακτινοειδώς ενώ τα βράκτια μπορεί να είναι χωρίς μίσχο, σύνθετα ή απλά. Πάνω στα φύλλα υπάρχουν τρεις τύποι τριχών, εκ των οποίων οι αδενώδεις είναι τα όργανα έκκρισης ρητίνης, δηλαδή του χασίς.
Χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβηΧρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το φυτό κάνναβη
Το ριζικό σύστημα της κάνναβης είναι πασσαλώδες με πολλές δευτερεύουσες ρίζες να διατάσσονται πλευρικά στο έδαφος. Η έκταση του ριζικού συστήματος εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους, με προτίμηση στα ελαφρά διείσδυσης εδάφη μέχρι πλάτους 80 εκατοστά και βάθους 2 μέτρα. Η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, σε συνδυασμό και με χαρακτηριστικά του υπέργειου τμήματος, καθιστά την κάνναβη μια καλλιέργεια που δεν έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ μπορεί και καταπολεμά αποτελεσματικά είναι τα ζιζάνια.
Ο βλαστός του φυτού μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα, αλλά ιδανικό ύψος για άριστη ποιότητα ινών θεωρούνται τα 3.25 μέτρα χωρίς κενό στέλεχος και διακλαδώσεις γιατί βοηθάει στη σύνθλιψη μετά το βρέξιμο.
Από την άνοιξη του 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε νομοθετικό διάταγμα όπου επετράπη η καλλιέργεια της κάνναβης με σκοπό την παραγωγή προϊόντων βιομηχανικής χρήσης.
Πηγή: agronomist

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου