Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για μηδενικές οφειλές από υπερχρεωμένους

Μηδενικές καταβολές σε δύο περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών διατάσσει για τα χρέη τους το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, με ισάριθμες αποφάσεις.Στην πρώτη, όρισε μηδενικές καταβολές, αποφασίζοντας πως δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης της απόφασης και, άρα, απαλλάσσει από τα χρέη του 65χρονο συνταξιούχο. Η δεύτερη αφορά επαναπροσδιορισμό παλαιότερης απόφασης. Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι τόσο άσχημη που δεν μπορεί να καταβληθεί κανένα ποσό και την εντάσσει στην κατηγορία της απορίας. Γι’ αυτό παρατείνει τις μηδενικές καταβολές για άλλα 5 χρόνια.
 
Απαλλάσσεται απ’ όλο το χρέος
Η πρώτη απόφαση αφορά 65χρονο συνταξιούχο, ο οποίος έχει 4 ενήλικα παιδιά και η σύζυγός του είναι άνεργη και χωρίς σύνταξη. Είναι συνταξιούχος από το 2010 και λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ύψους 487,24 ευρώ. Αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και χρειάζεται συχνή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι δαπάνες διαβίωσης του ιδίου και της οικογένειάς του ανέρχονται σε 750 ευρώ  και μετά βίας τις καλύπτει, με τη βοήθεια συγγενικών του προσώπων.
Διαμένει στην πατρική του κατοικία, ενώ είναι εξ αδιαθέτου κληρονόμος κατά 50% σε αγροκτήματα και ελαιοπερίβολα. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αγροκτήματα, λόγω της συγκυριότητας, δεν πρόκειται να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ο 65χρονος συμπληρώνει το εισόδημά του από την εκμετάλλευσή τους.
Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι ο 65χρονος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των χρεών του και αδυνατεί να καταβάλει έστω και το ελάχιστο ποσό, χωρίς να κινδυνεύει στοιχειωδώς η αξιοπρεπής διαβίωσή του.
Το χρέος που έχει προέχεται από ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 17.843,23 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε να ορίσει μηδενικές καταβολές, χωρίς προσδιορισμό νέας δικασίμου, εκτιμώντας πως δε θα μπορέσει ποτέ να καταβάλει χρήματα για τις οφειλές του.
 
Μηδενικές καταβολές
Η δεύτερη απόφαση του Ειρηνοδικείου αφορά ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί και δύο ενήλικα. Ο 46χρονος άντρας εργαζόταν ως αυτοκινητιστής, αλλά λόγω προβλημάτων υγείας σταμάτησε να εργάζεται και έλαβε για 3 χρόνια επίδομα από την Πρόνοια, ύψους 313 ευρώ.
Το 2012 από τις αρμόδιες επιτροπές μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας που του είχαν ορίσει, ενώ απορρίφθηκαν και δύο αιτήματα που κατέθεσε για να λάβει σύνταξη αναπηρίας, λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ασφαλιστικού χρόνου κατά την τελευταία 5ετία.
Μοναδικό του εισόδημα τώρα είναι 100 ευρώ το μήνα από καλλιέργεια αρωματικού φυτού.
Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει και η 45χρονη σύζυγός του, η οποία εργάζεται περιστασιακά, εξασφαλίζοντας 20-40 ευρώ το μήνα.
Οι δε δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται σε 800 ευρώ, ενώ το δικαστήριο κρίνει πλέον ότι το ζευγάρι βρίσκεται σε κατάσταση απορίας και συντηρείται από το κοινωνικό παντοπωλείο και συγγενείς.
Συνολικά από δάνεια οφείλει σε τράπεζες 20.694,8 ευρώ. Το 2013 το Ειρηνοδικείο εξέδωσε την πρώτη απόφαση για το υπερχρεωμένο νοικοκυριό του 46χρονου, ορίζοντας μηδενικές καταβολές, αλλά με την προϋπόθεση να υπάρξει επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής του κατάστασης. Μετά και τη δεύτερη συζήτηση, έκρινε ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και αποφάσισε την παράταση της ρύθμισης για μηδενικές καταβολές για άλλα 5 χρόνια.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου