Ίσως έχουν τη χειρότερη φήμη ανάμεσα σε όλες τις τροφές, κυρίως λόγω της τηγανιτής εκδοχής τους, που είναι και η πιο αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν συνοδεύονται από σως και μπέικον, τότε αποτελούν διατροφική βόμβα.
Φυσικά αναφερόμαστε στις πατάτες!
Δείτε, ωστόσο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας, στην ψητή εκδοχή τους και κατά προτίμηση με τη φλούδα τους...
Αποτελούν σημαντική πηγή καλίου
Περιέχουν 1.600 μιλιγκράμ κάλιο, τη μισή δηλαδή από την ημερήσια ποσότητα που συνίσταται να λαμβάνουμε.
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες
Μόνο η φλούδα τους περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, το ένα τέταρτο δηλαδή της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.
Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C
Η φλούδα τους περιέχει 29 μιλιγκράμ βιταμίνης C, αντιστοιχώντας στη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Είναι σημαντική πηγή μαγγανίου
Μία μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 33% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγγανίου, που είναι απαραίτητο για την επεξεργασία των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και της χοληστερόλης.
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης B6
Μια μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της καλύπτει το 46% των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Β6, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, ανοσοποιητικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου