Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΡΟΔΟΣ: Επιστημονικό συμπόσιο για τις θαλάσσιες ζώνες και την ενέργεια 11-14 Σεπτεμβρίου - Από την Ελληνική εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών σχέσεων

Επιστημονικό συμπόσιο για τις θαλάσσιες ζώνες και την ενέργεια
Η  Ρόδος, τις προσεχείς ημέρες, θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας διεθνούς συζήτησης πιο επίκαιρης από ποτέ, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες, την ασφάλεια και την ενέργεια στην περιοχή μας, καθώς 11-14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί, στο ξενοδοχείο «Ρόδος Πάλλας», ένα μεγάλο επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, στην έναρξη του οποίου αναμένεται να χαιρετίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και πιθανόν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Μανιάτης!

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει στην πρόσκληση ο Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης, Αναπληρωτής Πρύτανης Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Εταιρίας, η οποία συγκεντρώνει το σύνολο της ελληνικής διεθνολογικής ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο,  πρόκειται για μία σημαντική επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιείται είκοσι χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982. Και αναφέρει, στη συνέχεια, στο σημείωμά του:

«…Η Εταιρία μας φιλοδοξεί να διεξαχθεί (σ.σ. το Συμπόσιο) στον ευαίσθητο χώρο της Δωδεκανήσου, σε αυτό το ακραίο ευρωπαϊκό όριο, μια συνολική συζήτηση για το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και όλα αυτά τα οποία απασχολούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα στην τρέχουσα περίοδο (από ζητήματα θαλασσίων ζωνών, ασφάλειας μέχρι και ενέργεια)». 
Μάλιστα, στο πλαίσιο του Συμποσίου προγραμματίζουν ολιγόωρη επίσκεψη στο Καστελλόριζο για συμβολικούς και όχι μόνο λόγους. 

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 60 διεθνολόγοι, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες κλπ, ενώ προσκλήθηκαν, βέβαια, οι Υπουργοί  Εθνικής Άμυνας και ΥΠΕΚΑ. 
Το Συμπόσιο, το οποίο είναι Ρόδου και Καστελλορίζου, έχει ως θέμα: «Εφαρμογές Διεθνούς Δικαίου & Διεθνούς Πολιτικής 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης: Ανιχνεύοντας στο γαλάζιο του Αιγαίου και της Μεσογείου» και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του επίτιμου νομικού συμβούλου του ΥΠΕΞ Ντόρη Χαλκιόπουλου ενώ είναι ενταγμένο στην καμπάνια για τα 70χρονα του ΟΗΕ.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014
18:00    Προσέλευση – Εγγραφές Ρόδος Παλλάς
18:30    Έναρξη Συμποσίου - Καλωσόρισμα Προέδρου ΕΕΔΔΔΣ – Καθηγητή Στέλιου Περράκη, Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παντείου.
Προσφωνήσεις:    Τοπικές Αρχές, Ακαδημαϊκές Αρχές
Δ. Φατούρος, (Greece Regional United Nations Information Center - RUNIC)
19:00    Χαιρετισμοί:     
 Δ. Αβραμόπουλος, ΥΕΘΑ
Γ. Μανιάτης, ΥΠΕΚΑ (προς επιβεβαίωση)

19:15    Εισαγωγικές Ομιλίες:    
 Γρ. Τσάλτας, Καθηγητής, Πρύτανης Παντείου «Το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης: Ένας απολογισμός.».
Χρ. Ροζάκης, Ομοτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ,  Πρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου Συμβουλίου της Ευρώπης:  «Ο κοινωνικός ρόλος της Σύμβασης Δικαίου θαλάσσης (1982): Μια αποτίμηση».
Κ. Κεντρωτής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Γενεαλογία του Δικαίου της Θάλασσας: Μύθοι και πραγματικότητες».

Στ. Περράκης, Καθηγητής Παντείου, “ Η Ελλάδα και η Σύμβαση Δικαίου Θαλάσσης. Μια αποτίμηση.” 
Π. Παστουσέας, Υποναύαρχος (ΠΝ),  Υπαρχηγός ΓΕΝ: «Ο ρόλος του ΠΝ στη Θαλάσσια Ασφάλεια.»
21:30    Επίσημο Δείπνο Συμποσίου ( για τα μέλη και τους εισηγητές)

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 Ρόδος Παλλάς
09:30 -11:15    «Προσεγγίζοντας τις θαλάσσιες ζώνες και τις οριοθετήσεις τους»
Προεδρεύων: Καθηγητής Αγγ. Γιόκαρης, 
Εισηγήσεις:    
Χ. Δίπλα, Καθηγήτρια  ΕΚΠΑ,  «…περί ΑΟΖ το ανάγνωσμα: Κήρυξη ή οριοθέτηση;».
Μ. Τελαλιάν, Προϊσταμένη ΕΝΥ/ΥπΕξ, «Ο ρόλος των νησιών στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
Μ. Γαβουνέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ,  «Περί γκρίζων ζωνών και άλλων καινών δαιμονίων: η οριοθέτηση στον Κόλπο της Βεγγάλης».

Π. Γρηγορίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου , «Το νομικό καθεστώς της Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των χωρών της ΕΕ, σε συνάρτηση με το Ενωσιακό Δίκαιο, ή Η έννοια του «ενωσιακού» εδάφους υπό το φως πρόσφατης νομολογίας του ΔΕΕ (υπόθεση Salemink, 17/1/2012)».
Παρέμβαση:    
Σ. Βαρουξάκης, Πρέσβης ε.τ.,  «Σκέψεις γύρω από τη νομολογία του ΔΔ σε υποθέσεις οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας».

11:40 -13:45    «Ζητήματα αρμοδιοτήτων στη θάλασσα»
Προεδρεύουσα: Καθηγήτρια  Χ. Δίπλα, 
Εισηγήσεις:    
Αγγ. Γιόκαρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ,  «Οι περιοχές Έρευνας – Διάσωσης στο περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο της Ελλάδος σύμφωνα με τον IMO».

Α. Μπρεδήμας, Καθηγητής ΕΚΠΑ,  «Τόποι «καταφυγής» για πλοία σε κίνδυνο».
Π. Λιάκουρας, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά , «Η εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων: Η περίπτωση της Αν. Μεσογείου».
Εμ. Δούση,  Επίκ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, «Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος: Ρυθμίσεις, διλήμματα και πολιτικές επιλογές». 

 Α. Αλεξόπουλος, Δρ. Ναυτιλιακής Πολιτικής-. Καθηγητής  Γρ. Τσάλτας,   Πρύτανης Παντείου,  «Ζητήματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος στα τουρκικά στενά και οι επιπτώσεις στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».
17:00    «Διεθνές περιβάλλον, Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ζητήματα ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Προεδρεύων: Πρύτανης Γρ. Τσάλτας
Εισηγήσεις:    
Π. Ρουμελιώτης, Ομοτ.  Καθηγητής , «Η πολυκεντρική παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές της Ελλάδος».
Π. Τσάκωνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου , «Το γνωστό και άγνωστο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Χ. Γιαλουρίδης, Καθηγητής Παντείου – Κοσμήτορας , «Η γεωπολιτική υπεραξία της Κύπρου και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Β. Κεφαλά, Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου , «Αποτιμώντας τις συνέπειες της «Αραβικής Άνοιξης» στην περιοχή με έμφαση στην περίπτωση της Λιβύης».

Α. Συρίγος, Επικ. Καθηγητής Παντείου, «Αποτιμώντας τα ΜΟΕ στο Αιγαίο: Προβλήματα και προοπτικές».
Μ. Γούναρης, πρώην Εμπειρογνώμονας ΥπΕξ, «Το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 και ο Ν.4001/2001 για το καθεστώς της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο».
Γ. Κυριακόπουλος, Λέκτορας ΕΚΠΑ , «Περί πρόσθετων αρμοδιοτήτων για την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου μέσω της ανακήρυξης Συνορεύουσας Ζώνης».

Παρέμβαση:    
Ν. Ιωαννίδης, Υπ. Διδ. Bristol Univ., «Συγκριτική ανάλυση της κατάστασης στη Ν. Σινική Θάλασσα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».
Γραπτή Παρέμβαση:    
Γ. Ανεψιού, Σμχος (Ι) , Υπ. Δρ. ΔΔ, Πάντειο Παν.- Λγος (ΠΒ) Ν. Στασινάκης, Υπ. Δρ. Πανεπ. Αιγαίου,: «Ορώντας το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από ψηλά: Η επικείμενη θέση σε ισχύ του Ευρ. Κανονισμού 923/2012 και η ενσωμάτωση του ΑΤΗ FIR στον Κοινό Ευρωπαϊκό Ουρανό. Εκτιμήσεις για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη βεβαρυμμένη γεωμετρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
19:15 -20:40    «Ειδικά Θέματα Δικαίου Θαλάσσης»
Προεδρεύων: Καθηγητής Αντ. Μπρεδήμας

Α. Γουργουρίνης, Λέκτορας ΕΚΠΑ,  «Το νομικό καθεστώς των σκοπέλων: 
Εξελίξεις και αποτίμηση, 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης».
Ε. Μίχα, Δρ. Διεθνούς Δικαίου «Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη θάλασσα: Το Εγχειρίδιο του Σαν Ρέμο και οι νεώτερες εξελίξεις».
Μ. Παπαϊωάννου, Δρ. Διεθνούς Δικαίου «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ως προϋπόθεση για την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.».

Γραπτές  Παρεμβάσεις:
 Στ. Μαυρογένης, Υπ. Δρ Παντείου Πανεπιστημίου «Κλιματική Αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της Θάλασσας. Επιπτώσεις στο νομικό καθεστώς των αρχιπελαγικών κρατών».
 Τηλ. Μπούρτζης, Υπ.Δρ Παντείου Πανεπιστημίου « Τεχνολογική εξέλιξη και δίκαιο της θάλασσας. Εφαρμογές στη σύγχρονη θαλάσσια έρευνα».

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014
Επίσκεψη στο Καστελόριζο: Αναχώρηση 9:00 π.μ. και επιστροφή 16:00 μ.μ. (ωράριο προς επιβεβαίωση από ΥΕΘΑ)
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.
Επίσκεψη στο Δημαρχείο-(Ενημέρωση, συζήτηση)
Συντονισμός: Α. Κοσσιώρης , Επίτιμος Ά Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

Παρουσιάσεις:    
 Στ. Περράκης, Καθηγητής Παντείου, Πρόεδρος ΕΕΔΔ&ΔΣ, « Το Καστελόριζο...»
 Χ. Καραμπαρμπούνης, Πρέσβης ε.π., «Η προσάρτηση στην Ελλάδα των νησιών του Αιγαίου: Ένας επώδυνος τοκετός. Μια ιστορική αναδρομή.»
Στ. Πολίτης, Αντιναύαρχος ε.α. , «Η «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και το σύγχρονο διεθνές Δίκαιο»
16:00    Επιστροφή από Καστελόριζο
19:00    Συνέχεια Συμποσίου,Ρόδος Παλλάς
19:00    Αφιέρωμα στη Μνήμη Ντόρη Χαλκιόπουλου, επίτιμου Νομικού Συμβούλου Υπουργείου Εξωτερικών

Θυμούνται:    
 Στ. Περράκης,Καθηγητής,  Πρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ
Α. Κοσσιώρης, Επίτιμος Ά Αντιπρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου
Μ. Τελαλιάν, Προϊσταμένη Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας ΥπΕξ.
Μ. Γούναρης, πρώην Εμπειρογνώμων ΥΠΕΞ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου
09:30    «Ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και θαλάσσια ασφάλεια στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου»
Προεδρεύων: Καθηγητής Στ. Περράκης. 

Εισηγήσεις:    
Μ. Κοππά, Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο, «Οι προοπτικές της Κοινής Πολιτικώς Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ και η Θαλάσσια Ασφάλεια».
Π. Σέργης, Πλωτάρχης ΠΝ, «Διάκριση μεταξύ ενόπλων συγκρούσεων και επιχειρήσεων αστυνόμευσης στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Α. Παπασταυρίδης, Δρ. Διεθνούς Δικαίου,  «Διεθνές οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα και η αντιμετώπισή του τον 21ο αιώνα».
Φ. Αντωνίου, Δρ.Παντείου Πανεπιστημίου , «Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων: Μια κριτική προσέγγιση».

Α. Ζερβάκη, Δρ. , «Το εξελισσόμενο τοπίο της θαλάσσιας διακυβέρνησης στην ΕΕ και οι προτεραιότητες της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής».
Μ. Στελλακάτος, Νομικός Σύμβουλος ΕΝΥ/ΥΠΕΞ, «Η διεθνής αντιμετώπιση της πειρατείας: Πρόσφατες εξελίξεις».

Γραπτές Παρεμβάσεις:    
Σ. Κύρκος, Δρ.Διεθνούς Δικαίου, «Δίκαιο της Θάλασσας και ΕυρΣΔΑ: τα κριτήρια εξωεδαφικής εφαρμογής της Σύμβασης για επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ανοιχτή θάλασσα»
Μ. Πίχου, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, «Η αναχαίτιση στην ανοιχτή θάλασσα και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο υπό το πρίσμα της πρόσφατης νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: σκέψεις με αφορμή την Υπόθεση Hirsi Jamaa και άλλων κατά Ιταλίας'».

Γραπτή παρέμβαση:    
Ι. Τζιβάρας, Δρ. ΔΠΘ , «Η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους επί υπόπτων σωματεμπορίας αλλοδαπών πλοίων»
13:00    Συμπεράσματα Συμποσίου
13:30    Πέρας Συμποσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου